

Daralan üçgen formasyonu başta olmak üzere günümüzde teknik analizlerde kullanılan en popüler grafik modellerinden biri üçgen formasyonu olarak tanımlanıyor. Bu formasyonda fiyatın belirli bir süre dalgalanarak bir üçgen şeklini alması ve bu şekilde hareket etmesini ifade ediyor. Genel hatlarıyla üçgen formasyonunda fiyat hareketinin belirli bir aralıkta sıkılaştığı ve düşen bir üst sınır ile yükselen bir alt sınırda gidip geldiği durumu ifade etmektedir.
Üçgen formasyonunun birçok farklı tanımı bulunuyor. Oluşan üçgen şeklinin hareketine göre bu üçgen formasyon modellerinin her biri yatırımcılara ve analistlere farklı şeyler sunacaktır.
Üçgen formasyonunda genelde trend dönüşünü ve fiyatın sert bir hareket yapacağını gösteren işaretler bulunur. Üçgen formasyonu oluşumu çoğu zaman boğa ya d ayı piyasasının başlangıcını göstermektedir. Temelde yükselen ve düşen üçgen formasyonu olarak iki temele ayrılsa da birçok üçgen formasyonundan söz etmek mümkündür.
Alçalan üçgen formasyonu kısaca; bir kripto para ya da analiz edilecek herhangi bir enstrümanın fiyat grafiğinin alçalışta olduğunu gösteren bir teknik analiz yöntemidir. Söz konusu unsurun fiyatındaki düşünün devam edeceğini tahmin eder. Alt trend çizgisini yatay olarak seyrettiği bu formasyonda, üst trend çizgisi düşüş halindedir.
Fiyatların direnç noktasında ulaştıktan sonra da düşmeye devam edeceği yönünde tahmin yapılabilir. Bu formasyon döneminde satıcıların alıcılardan daha güçlü görüldüğü ifade edilmektedir. Üçgen formasyonlarında grafikteki fiyatların daralarak birbirine yaklaşma durumu görülmektedir. Kesişme noktasına ulaşıldığında ise formasyonun tamamlanması beklenir.
Yükselen üçgen formasyonu ise adından da anlaşılacağı üzere grafiğin yani analiz edilen söz konusu değerin yükseleceği anlamını ifade etmektedir. Belirli bir yükseliş ve alçalışların art arda gelmesi sonrasında grafikte bir üçgen şeklinin oluşmasına bağlı olarak bu ismi alan formasyonda, üçgen şeklinin üst kısmı yatay, dip kısmı ise yukarı yönlü hareket etmektedir.
Fiyat yükselirken bu formasyonda daha düşük zirveler görülmektedir. Üst sınırda yatay seyir belirlenir. Alt sınır ise yükselen bir çizgi halindedir. Fiyat her zaman direnç seviyesine yaklaştığı durumlarda aralık aralamakta ve üçgen şekli oluşmaktadır. Üçgen formasyonu incelirken direnç ve destek noktaları ile doğru teknik analiz yöntemlerinin kullanılması şarttır.
Yükselen üçgen formasyonu sonrası farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Üçgen formasyonlarının ortaya çıktığı durumlarda en az ‘’P’’ fiyat aralığı kadar düşüşten veya yükselişten söz etmek mümkündür. Üçgen formasyonunda fiyatın gideceği yön önceden bilinemez. Üçgen kırıldıktan sonra yön ortaya çıkacaktır. Bu nedenle üçgen kırılımının beklemesi gerekecektir.
Üst çizgi kırılırsa yükseliş, alt çizgi kırılırsa düşüş başlar. Yükselen üçgen formasyonunda kırılış görülmesi bu kapsamda yükselişe işaret edecektir. Ancak bu formasyonlar her zaman kesin bir sonuç vermemektedir. Üçgen formasyonlarının kırılma seviyesi farklı formüller kullanılarak hesaplanmaktadır.
Simetrik üçgen formasyonu kapsamında her yükseliş hareketinin bir önceki zirvenin altında olmasını ve her düşüş döneminde ise dip noktasının bir önceki dip noktasının üzerinde olmasını ifade eden teknik analiz biçimidir. Formasyonun ortasından çekilecek bir çizginin üst kısmı ile alt çizgisi arasında oluşan şekilde simetrik olacağı için adını bu şeklinden almaktadır. Fiyatın gideceği yönü belli etmekte zorlanan bir analizdir. Trendin yönünü görebilmek için formasyonun sona ermesi gerekmektedir.
Ters üçgen formasyonu mevcut piyasa koşullarına ve diğer etkenlere göre oluşabilir. Bu formasyonda daralan değil, genişleyen bir yapı görülür. Adından da anlaşılacağı üzere ters üçgen formasyonu alttan genişleyerek bir açı çizer. Kur yönü bu formasyonda belirsizdir.
Ters üçgen formasyonda fiyat üst sınırda yatay bir direnç göstermektedir. Alt sınırda ise düşen bir destek seviyesi bulabilir. Ters üçgen formasyonunda da yükselen ve alçalan üçgen durumları ortaya çıkabilir. Bu kapsamda teknik analizin iyi yapılması ve yatırımcıların buna göre doğru pozisyonu almaları önerilmektedir. Üçgen formasyonu genel hatları ile simetrik üçgen formasyonunda odluğu gibi kur yönünün belirsiz olduğu durumlarda ortaya çıkar. Yatırımcıların tüm bu teknik analizlere göre yatırımlarını üçgen tamamlandıktan sonra yapmaları daha doğru olacaktır.