

Mevcut ekonomik göstergelerin ve beklentilerin analiz edildiği bilim dalı şeklinde kısaca yanıtlayabiliriz. piyasasında yatırım stratejileri kapsamında temel analizin konumu ve rolü, belli başlı unsurlara göre oldukça kısıtlıdır. Çünkü herhangi bir aracı kurumun, normal koşullar altında dünya ekonomisinin mevcut dinamikleri hakkında analiz yaparak bilgi edinebilmesi için ciddi akademik eğitim gereklidir.
Temel analiz ile en az orta vadede, ekonomik trendlerin ve gündemin çok değişmediği varsayımlarıyla tutarlı bir senaryo oluşturularak yatırımcıya yardımcı olmak amaçlanır. Zira fiyatlar kısa süre içerisinde çok oynasa bile ekonomik verilerin aşağı ya da yukarı hareketle yön değişmesi zaman alır.
Ekonomiden siyasete, psikolojiden meteorolojiye kadar her türlü alanı kapsayabilen, ilgilenilen enstrümana göre değişebilen, fiyatların hareket etmesinde etkili olan tüm dinamiği makro düzeyde ekonomik gelişmeler ile tanımlayabilen ve spekülasyona yol açan tüm değişimleri inceleyen analize temel analiz denilmektedir. Ülke parasını etkileyebilecek unsurları, para politikasını kısacası her türlü veriyi takip etmek pek mümkün olmayabilir. Ancak bir ülke parasının kendi iç dinamiği ile diğer ülkelerin paralarıyla etkileşimini çözümlemek için kullanılabilecek araçlar piyasadaki fiyatların hangi yönde hareket edeceğini algılamak için bir anahtar teşkil nedir. Bu kapsamda temel analiz teknikleri nelerdir, yatırımcıya ne gibi bilgiler sunabilir alt başlıktan inceleyebilirsiniz.
Temel analiz metotlarının yeri ve önemi oldukça geniştir. Örneğin; Temel analiz için cari durumlar, bilançolar ve test araçları gibi birçok analiz birinci dereceden önem arz eden konular değildir. temel analiz teknikleri ile özellikle parite çiftlerine yatırım gerçekleştirileceği durumlarda ilgili ülke para birimlerinin değerini betimleyen dinamikleri öğrenmek, çoğu kez başarının anahtarı olabilir.
Piyasada temel analiz tekniklerini kullanarak işlem yapmak isteyenler için başlangıç noktası ekonomik takvim olmalıdır. İlgili ülke durumunu rakamlar ile net olarak özetleyen, etkisi yüksek olan ve bazı raporlar açıklandığında ülkenin para birimi üzerindeki etkileri anlayabilmemizi sağlayan ekonomik takvimdir.
Teknik analizin tanımı tüm finansal piyasalarda kullanılır. Teknik analiz önceden oluşan fiyat hareketlerine kıyasla yürütülen tahmindir. Yatırımcılar başta future piyasalar olmak üzere pek çok piyasada teknik analizden yararlanır. Volalite düzeyi yüksek olan piyasalarda teknik analiz önem arz eder. Teknik analiz sayesinde temel analizden daha rasyonel sonuçlar elde edilir. Bu sayede elde tutulabilen güvenilir sonuçlar ortaya çıkar. Akademik düzeyde ya da alım satımda hem teknik analizden hem de temel analizden yardım alınabilir.
Borsa, teknik analiz yöntemlerinden yararlanılan alanlardan biridir. Borsada yapılan aşağıdaki hareketler hisse teknik analiz yöntemlerini etkiler:
Teknik Analiz Nasıl Yapılır?
Teknik analizin yapılışı için ilk aşamada grafik okumanın bilinmesi gerekir. Buna ek olarak aşağıda yer alan terimlere de hakim olmak önemlidir:
Teknik analiz için kullanılan fazla sayıda indikatör bulunur. Bu indikatörlerin hiçbiri için %100 çalışan bir sistem denilemez. Her indikatör piyasaya özgü bir kullanım şeklinde sahiptir. Piyasası için sık kullanılan bir indikatörden borsada ya da hisse piyasasında yararlanılmayabilir.
Grafikler üzerinden bir teknik analiz yapılacak ise zaman dilimi önem arz eder. Buna göre bir saatlik indikatör ile bir günlük indikatör arasında fark bulunur. Bir indikatör ile alım ve satım kararı verilmesi doğru değildir. Birden fazla indikatör yorumlaması daha iyi olacaktır. Teknik analiz yapılır iken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus geçmiş verilerdir. Geçmiş veriler sayesinde kullanılabilecek en doğru analiz yöntemleri ortaya çıkarılabilir. Bunun için Meta Trader işlem platformundan yararlanılabilir. Platform içerisinde back test sistem bulunur. Bu sayede geçmişe yönelik artma ve azalmalar kayıt altına alınabilir. Değişimler sayesinde indikatörlerin çalışıp çalışmaması da kontrol edilebilir.
Borsa Teknik Analiz Nasıl Yapılır?
Borsada teknik analiz yapılır iken direnç, trend ve destek gibi kavramlara hakim olunması gerekir. Teknik analiz yapılabilmesi için ayrıca teknik indikatörlerin de bilinmesi gerekir. Teknik indikatör kullanımı finans piyasasına özgü şekilde yapılır. Buna göre borsada ve yurtdışı piyasalarında indikatörlerden yararlanılır. Bir yatırım kararı yapılır iken teknik analiz yeterli değildir. Temel analizden de yararlanılması gerekir. Teknik analiz sayesinde daha rasyonel ve kesin sonuçlar elde edilebilir.
Teknik Analiz Araçları Nelerdir?
Teknik analizde kullanılan araçlar teknik analiz göstergeleri şeklinde de bilinir. Bu göstergeler sayesinde finans piyasasında ortaya çıkabilecek ipuçları değerlendirilir. Teknik analiz amacı ile en sık kullanılan göstergeler aşağıda yer alır:
Teknik Analiz Çeşitleri Nelerdir?
Teknik analizin türleri teknik analizin doğru bir şekilde yapılabilmesi için gereklidir. Formasyon olarak da bilinen teknik analiz türleri, önemli grafiksel yapılardır. Bu grafik yapılarının incelenmesi ile piyasa analizi yapılabilir. Formasyonlar genel olarak fiyatların gelecek bir zamanda hareketini kestirir. Teknik analiz sırasında farklı formasyonlardan yararlanılır. Bu formasyonlar arasında en sık kullanılanlar aşağıda yer alır:
valla ben direkt güvendiğim bir kaç indikatörü kullanıyorum hiç kafa patlatamam.
Hangi indikatörleri kullanıyorsun bana da soylermisn