Forex Sözlüğü

Stop-loss Nedir? Stop-loss Emri Nasıl Verilir?

stop-loss-nedir

Stop Loss Nedir?

Kripto para piyasasında çok kez karşımıza çıkan, sıklıkla kullanılan ve en önemli kavramlardan biri olan Stop-Loss kelimesi, kripto para sektörünün önde gelen teknik terimlerinden biridir.

Stop-Loos kelime anlamı olarak dilimizde “zararı durdurma” anlamına gelmektedir. En genel söylemle koşullu bir emir olarak da ifade edilmektedir. Özellikle en çok uzun vadeli yatırımlarda kullanılan Stop Loss, sanılanın aksine göz ardı edilmemesi gereken ve dikkatli bir şekilde yaklaşılması gereken konudur. Piyasanın inişli çıkışlı durumlarında riske atmamak ve kaybı en aza indirebilmek, uzun vadede yaptığınız yatırımları elde tutabilmek ve aynı zamanda yapmış olduğunuz yatırımın ürüne belli bir fiyat gelmeden önce ürünü elde tutabilme durumudur.

Stop Loss emri verildikten sonra yatırımı yapılan ilgili ürünün fiyatının düşmesi sonucunda satışın yapılması ya da fiyatının düştüğü hatırlatması yapılmaktadır.

Stop Loss Emri Nasıl Verilir?

Stop Loss ile Kripto para işlemlerinizi gerçekleştirirken zararınızı minimum seviyede tutabilir ve aynı zamanda işlemlerinizi en karlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Stop Loss, uzun vadede gerçekleştirmek istediğiniz yatırımların zararını durdurabilir. Toparlayacak olursak en genel ifadeyle Stop Loss, kripto varlık tutarının önceden belirlenmiş olup ve belirlenen düzeye ulaşması durumunda satılması için ayarlanması veya aracıya önceden iletilmesini sağlamaktadır.
Stop Loss emri, “Averange True Range” (ATR) değerine bakarak verebilirsiniz. Stop Loss emrini verebilmeniz için deneyimli bir yatırımcı olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde riskli bir hareket yapabilirsiniz bu sebeple risk yönetimini sağlamanız gerekmektedir.

Borsada Stop Loss Emri Nasıl Yapılır?

Stop Loss borsa işlemlerinde sıkça kullanılmaktadır. Borsada Stop Loss emri, ilgili işlem platformlarından yapılmaktadır. Stop Loss emri verilmeden önce kontrol sağlanır ve gerekli işlem grafikleri incelenir. Örnek verecek olursak eğer işlem yapmış olduğunuz varlık %10 değerinde bir değişime sahip ise aynı şekilde bu oranla uygun olarak Stop Loss emri verilmesi gerekmektedir. Yine aynı şekilde örnek verecek olursak %5’lik düşüş yaşanması durumunda Stop Loss emri verilmesi gereksiz satış işlemi olacaktır.
Kısacası, tamamen örnek üzerinden açıklayacak olursak herhangi bir hisseyi almak için 10 dolar seviyesinde bir Stop Loss satış emri koyun. Alınan hisse fiyatı 10 dolara ulaştığında veya bu seviyeyi aşma durumunda piyasa fiyatı üzerinden alım emri aktif hale gelmektedir.

Stop Loss Emrinin Dezavantajları Nelerdir?

Stop Loss emrinin, yatırımcıya fayda sağlayan tarafının olması dışında beklenen düşüşten fazlası olma durumunda ise yatırımcının yatırımını kaybetme olasılığı da bulunmaktadır.

Peki Stop Loss Emrinin Limit Emirden Farkı Nedir?

Limit emir üzerinden bir hisse aldığımızda hissenin hangi değere ulaşmasını istiyorsak onu hedefleriz ve böylece daha ucuzdan alırız amaç ise daha pahalıdan bir satış gerçekleştirmektir.
Fakat şunu unutmamalıyız ki, genel piyasa fiyatı üzerinden daha pahalı ya da daha ucuz satış emrini veremeyiz.

Stop Loss emri üzerinden ise daha pahalıdan satış veya daha ucuzdan satış tamamen size bırakılmıştır. Herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Stop Loss emri kullanan bir yatırımcının düşüncesi, almış olduğu hisse senedi değerinin Stop Loss seviyesini geçmesi durumunda aynı yönde yine devam etmesidir.

Stop Loss emri yöntemi ile tüm varlıklarınızı emin adımlarla ilerleyerek kontrol altına alabilirsiniz.

Yorum Yaz

Epostanız paylaşılmayacaktır.

Bu Yazılar İlginizi Çekebilir

Devamını Oku


    Ziyaretçilerimize Özel
    470 TL Değerindeki
    Temel Analiz ve Teknik Analiz

    E-Kitabı Ücretsiz! 🎯


    Formu Doldurun E-Kitap Mail Adresinize Gelsin!