Forex Sözlüğü

Stagflasyon Nedir? Stagflasyon Neden Olur?

stagflasyon-nedir

Türkiye’de stagflasyon dönemleri ekonomide bazı istikrarsızlıklara ve krizlere neden olmuştur. Stagflasyon, bir ekonomide hem enflasyon hem de işsizliğin aynı anda arttığı durum olarak değerlendirilmektedir. İşsizlik oranı bu dönemlerde artarken aynı zamanda fiyatlar da hızla yükselmektedir. İşsizlik ve enflasyon birlikte görülmektedir.

Türkiye’de 1970, 1980 ve 2000’li yılların başında stagflasyon görülmüştür. Özellikle 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi ve diğer ekonomik krizlerin etkisiyle stagflasyon ekonomide olumsuz etkiler neden olmuştur. Stagflasyon birçok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle kötü ekonomi politikaları bu kapsamda önemli bir etkendir. Stagflasyon neden olur ne gibi etkileri vardır gibi sorulara bu nedenle çok yönlü yanıt verilmesi gerekir.

Stagflasyon Nedir?

Stagflasyon kısaca, enflasyonla birlikte işsizliğin de görülmesidir. Ekonomide işsizlik oranları artarken enflasyonla birlikte fiyatlar da hızlı bir şekilde yükselmektedir. İki farklı ekonomik durumu aynı anda tanımlayan bir kavram olan stagflasyon, durgunluk ve enflasyon yaşandığı dönemleri ifade eder. Ülkelerin yüksek bir enflasyon ile karşı karşıya kaldığı kötü ekonomik koşulları ifade etmektedir.

Ekonomide hem klasik iktisat hem de Keynesyen Teori’de stagflasyon paradoksal bir durumu ifade eder. Normal şartlar altında enflasyon ve işsizlik oranı arasında ters orantı mevcuttur. Biri düşerken diğerinin yükselmesi beklenir. Ancak stagflasyon döneminde her ikisi de yükselmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanan bir ekonomik durum olarak tanımlanabilir.

Stagflasyon Neden Olur?

Stagflasyon sebepleri arasında birçok etken gösterilebilir. Ekonomilerde ciddi olumsuz etkilere neden olan stagflasyon, hem enflasyonun hem de işsizliğin arttığı bir ekonomik durumu göstermektedir. Stagflasyona neden olan bazı etkenleri şu şekilde özetlemek mümkündür:

  • Tüketimin ve fiyatların hızlı şekilde artış göstermesi.
  • Para arzının üretimden daha yüksek olması.
  • Yanlık ekonomi ve para politikalarının uygulanması.
  • Finansal kriz dönemleri.
  • Döviz kurunda istikrasızlık ve hızlı artışlar.
  • Doğal afet ve politik istikrarsızlıklar vb.

Stagflasyon gibi ekonomik durumlar ile mücadele etmek için birçok farklı yöntem denenebilir. Ülke ekonomilerine ciddi zararlar verebilen stagflasyon gibi durumlara karşı önceden hükümetler tarafından önlemler alınması gerekecektir. Bu önemlerin alınmaması halinde ekonomideki sonuçları çok daha büyük olabilir.

Stagflasyon Nasıl Önlenir?

Stagflasyonu önlemek için bazı sert ekonomi politikaları uygulanması gerekebilir. Hem işsizliğin hem de enflasyonun yüksek olduğu bir durum olan stagflasyonu önlemek için hükümetler tarafından doğru ekonomi politikalarının uygulanması gerekecektir. Stagflasyonu önlemek için alınabilecek bazı önlemler ise kısaca şunlardır:

  • Dış etkenlere karşı ekonominin korunması,
  • Ekonomik büyümeyi desteklemek,
  • İstihdam yaratmak,
  • Enflasyonla mücadele vb.

İşsizlik sorunun çözülmesi için özellikle istihdamı artıracak çözümler sunmak ve enflasyonu düşürmeye yönelik politikaların uygulanması son derece önemlidir. Stagflasyon neden olur sorusuna verilecek yanıta göre hükümetler tarafından doğru politikaların uygulanması gerekecektir.

Resesyon ve Stagflasyon Farkı Nedir?

Resesyon stagflasyon farkı birçok alt başlıkta incelenebilir. Resesyon, iki çeyrek yıl art arda ekonomik küçülme yaşanması durumunu ifade eder. Stagflasyon ise enflasyon yaşanırken ekonomideki durgunluğu ifade eder. İki ekonomik durum arsındaki temel farklardan biri ise stagflasyon döneminde ekonomide büyüme devam ederken, resesyon döneminde ekonomide küçülme yaşanmaktadır.

Resesyon ve stagflasyonun ortaya çıkmasına neden olan durumlar da farklılık göstermektedir. Resesyon genelde aşırı borçlanma, finansal krizler, doğal afetler, savaşlar temel etkenleri arasında gösterilmektedir. Ortaya çıkış nedenleri ve etkileri birbirinden farklı olsa da ekonomik anlamda bazı sonuçları benzerlik göstermektedir. Özellikle işsizliğin artması, yatırımların azalması ve ekonomik kriz başlıca olumsuz sonuçları arasında yer almaktadır.

Stagflasyon Sonuçları Nelerdir?

Stagflasyon sonuçları çok çeşitli alanlarda görülebilir. Stagflasyon görülen ülkelerde ara piyasalarında ciddi bozulmalar meydana gelecektir. Öte yandan ülkenin ekonomisinde de ciddi olumsuz sonuçlar görülür. Piyasalardaki ürünlerin fiyatları artarken geçim sıkıntısı da ortaya çıkar. Vatandaşların yaşam standartlarında da düşüş meydanda gelecektir. Enflasyon ile fiyatlar artmaya devam ederken, işsizlik oranları da bu dönemde ciddi bir artış gösterecektir.

İşsizliğin artması hane halkı için maddi ve psikolojik sorunlar yaratabilir. Gelir dağılımının bozulması, yatırımların azalması, ihracatın düşmesi ve ithalatın artması gibi konular stagflasyon dönemlerinde ortaya çıkabilir. Stagflasyon neden olur sorusuna verilecek yanıta bağlı olarak çıkış sebepleri sonuçlarını da önemli ölçüde etkileyecektir. Bu yönüyle ekonomiler için stagflasyon kötü koşullar yaratır.

Yorum Yaz

Epostanız paylaşılmayacaktır.

Bu Yazılar İlginizi Çekebilir

Devamını Oku


    Ziyaretçilerimize Özel
    470 TL Değerindeki
    Temel Analiz ve Teknik Analiz

    E-Kitabı Ücretsiz! 🎯


    Formu Doldurun E-Kitap Mail Adresinize Gelsin!