

Türkiye slumpflasyon döneminin belirtilerini göstermesinin ardından ekonomide slumpflasyon etkilerinin neler olduğu ve hangi durumlarda ortaya çıktığı gibi konular da merak öne çıkmaktadır. Slumpflasyon en basit haliyle, bir ülkede hem ekonomik daralma hem de yüksek enflasyon olduğu dönemlerde görülen bir durumdur.
Ülke ekonomisinde yaşanan enflasyona ek olarak ekonomi de küçülmeye devam ediyorsa slumpflasyon oluşmaktadır. Enflasyon içinde ekonomide küçülme anlamına geliyor. Bir ülkede slumpflasyon görülmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Slumpflasyon ekonomiyi nasıl etkiler ve oluşması halinde ekonomide hangi sonuçlara neden olur gibi sorulara farklı verilere bakılarak yanıt verilebilir.
Slumpflasyon kısaca, ekonomide yüksek enflasyon ve aynı zamanda ekonomik küçülmenin aynı anda yaşandığı ekonomik durumdur. Slumpflasyon görülmesi halinde ekonominin istikrarı ve büyümesi olumsuz etkilenmektedir. Slumpflasyona neden olan birçok etken bulunuyor. Özellikle ekonomik krizler arasında en zorlu durumlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bunun nedeni ise bir yandan enflasyon düşürülmeye çalışılırken, diğer yandan ekonominin küçülmesini önce durdurmaya sonra da büyümeye döndürmeye yönelik ekonomi politikaları uygulamak gerekiyor.
Türkiye’nin önde gelen ekonomistlerine göre, 2018 yılının son çeyreğinde ortalama yüzde 22,4 enflasyon oranı ve yüzde 3 küçülme ile Türkiye’nin slumpflasyona girmiş olduğu aktarılmaktadır. En basit haliyle slumpflasyon ise enflasyon içinde küçülme olarak tanımlanmaktadır.
Slumpflasyonun ekonomiye etkileri başlangıç olarak enflasyon ve ekonomik küçülmedir. Enflasyon içinde küçülmenin yaşandığı bir ekonomik durum olması nedeniyle içinden çıkılması en zor ekonomik durumlar arasında yer almaktadır. Ekonominin istikrarını ve büyümesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Slumpflasyonun ekonomiye etkileri arasında kısaca şunlar ilk sırada sayılabilir:
Ekonomide aynı anda hem küçülme hem de yüksek enflasyon durumunun yaşandığı bir durum olan slumpflasyon, ülke ekonomileri için en kötü durumlardan biridir. Normal şartlar altında enflasyonun beraberinde ekonomik büyüme getirmesi beklenmektedir. Bu nedenle keler ılımlı enflasyon yakalamaya çalışır. Ancak enflasyonla birlikte ekonomik küçülme ciddi bir krize neden olmaktadır.
Slumpflasyon ve stagflasyon farkı birçok farklı yönden değerlendirilebilir. Stagflasyon, yüksek enflasyon ve düşük ekonomik büyümenin aynı anda yaşandığı ekonomik durumu ifade ediyor. Slumpflasyon ise yüksek enflasyon ile ekonomik daralmanın aynı anda yaşandığı ekonomik durum olarak tanımlanabilir. Stagflasyonda enflasyon ve işsizlik aynı oranda görülür.
Her iki ekonomik durumun farklı sonuçları, nedenleri ve etkileri bulunmaktadır. İki kavram arasındaki temel farklardan biri ekonomik büyümenin olup olmamasıdır. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemde eğer ekonomik büyüme varsa bu durumda stagflasyon yaşanıyor demektir. Slumpflasyon döneminde ise enflasyonla birlikte ekonomide de küçülme görülecektir. Slumpflasyon ekonomiyi nasıl etkiler sorusu ile stagflasyon etkileri arasında temelde bu fark bulunmaktadır.
Slumpflasyon sebepleri arasında birçok etken bulunuyor. Ülke ekonomisinin yüksek enflasyonla birlikte ekonomide de küçülme yaşaması halinde birçok kriz görülebilir. Ülke ekonomilerinin karşılaşmak istemediği bir durum olan slumpflasyonun başlıca nedenleri ise kısaca şunlardır:
Slumpflasyon görülen ülkelerde ciddi bir ekonomik kriz görülebilir. Bu durumun görülmesinin ise birçok farklı nedeni olabilir. Ekonomiler için çok ciddi bir sorun teşkil eden slumpflasyonun en kısa sürede etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik doğru politikaların uygulanması gerekecektir. Slumpflasyonu önlemek için devlet ve birey ortak çalışması gerekecektir.
Slumpflasyondan nasıl çıkılır sorusuna farklı perspektiflerden yanıt verilebilir. Tamamen önlenebilmesi oldukça zorlu bir görev olan slumpflasyon, ortaya çıkmadan önce bazı önlemler alınması gerekiyor. Slumpflasyonun önlenmesi için hükümetlerin doğru ekonomi ve para politikaları üretmeleri gerekecektir. Slumpflasyon sorunun önlenmesi için hükümetler tarafından alınabilecek başlıca önlemler kısaca şunlardır:
Slumpflasyonun önüne geçmek için hükümetler tarafından birçok önlem alınması gerekecektir. Ekonomik büyümeyi ve ihracatı desteklemek için teşvikler gündeme gelmelidir. Slumpflasyon ekonomiyi nasıl etkiler sorusuna bireyler açısından da yanıt verilebilir. Bireyler ise bu dönemde tasarruf yapması, değerli varlıklarını koruma, gelirlerini çeşitlendirme gibi yöntemlere başvurmaları gerekecektir.