

2 li tepe formasyonu ya da ikiz tepe formasyonu, piyasalarda bilinen ve teknik analizi en kolay formasyondan biri olarak kabul edilir. Genelde boğa trendlerinin bitiminde, düşüş yönünü tahmin etmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Çift tepe ya da ikili tepe olarak da adlandırılan bu formasyon, teknik analistler tarafından güçlü br yukarı trendin sonuna gelindiğinin habercisi olarak kabul edilmektedir.
İkili tepe formasyonunda genelde üç ana bölüm oluşmaktadır. İkili tepe, düzeltme bölümü ve ikinci tepe olarak bu bölümler tanımlanabilir. Zayıflamaya başlayan tüm trendlerdeki sorun dikkatlice incelendiğinde, yükselen bir trendin tepe yaparak gevşemeye başlamasının ardından yönünü tekrar yukarı çevirdiğinde bir önceki tepeyi geçmekte zorlandığı, düşüş trendinin ise dip yaparak yükselmeye başlamasının ardından yeniden aşağı yönlü hareketin görüldüğü bir formasyondur. İkiz tepe formasyonu belirli bir dönemde fiyatların izlenmesi ile doğru şekilde analiz edilmelidir.
İkili tepe formasyonu kuralları doğru analiz edilerek yorumlanmalıdır. Adından da anlaşılacağı üzere yaklaşık aynı seviyede iki tepenin oluştuğu durumlarda ortaya çıkar. İki tepe arasında bir vadi oluşur ve bu da boyun çizgisini oluşturmaktadır.
Kısaca ikili tepe formasyonunun kuralları ve genel özelikleri şunlardır:
Yükseliş trendinin ardından ilk tepe oluşmaktadır. Sonrasında ise düzeltme bölümü oluşur. İkinci tepenin de gelmesinin ardından destek kırılımı oluşacaktır. Destek kırılımı hacim analizi ile genelde ikinci tepeden sonra düşüş eğilimi başar. Doğru teknik analizler kullanılarak hedeflerin belirlenmesi gerekecektir.
İkili tepe formasyonu hedefi temelde boğa trendi sonrası düşüş yönünde bir pozisyona girmek için kullanılabilecek yöntem olarak belirlenmiştir. Birbirine yakın iki tepeden oluşan ve arasında bir vadi bulunan bu formasyonda ikinci zirve birinciyi çoğu zaman geçemez. Burada hedef, fiyatın boyun çizgisini kırıp altında kapatarak desteni kapatmasıdır. Desenin yüksekliğini ölçüp bunu boyun çizgisinden aşağı doğru yansıtarak tahminlerde bulunmak mümkündür. Stop seviyeleri ise boyun çizgisinin hemen üstünde, boyun çizgisi ile tepeler arasında veya tepenin üstünde bulunur.
İkili dip formasyonu bir düşüş tendi sonrası ortaya çıkabilir. Bu yönüyle boğa piyasası versiyonu olarak değerlendirilmektedir. İkiz tepe formasyonu yatırımcılar tarafından genelde güçlü bir yukarı trendin sonuna gelindiğinin habercisi olmaktadır. Önemli görülen bir zirve seviyesinden dönülmesi ile daha önce harekete katılmayan yatırımcıların tekrara yükseliş olacağı ve trendin devem edeceği beklentisi ile piyasaya girmeleri fiyatları bir önceki tepeye taşımaktadır. Ancak buradaki sert satışlar önemli bir direnç oluşturmaktadır.
Borsada ikili tepe sonrası çoğu zaman düşüş başlamaktadır. Fiyatın düşüş trendine gireceği ipucunu veren bu formasyon kapsamında fiyatın düşüş eğilimi göstermesi beklentisini doğurmaktadır. Yükseliş trendinin sonunu ve düşüş trendinin başlangıcını işaret etmektedir. Düşüş trendine giren bir piyasada genelde aşağı yönlü hareketler sergilenir. Bu dönemde satış baskının artacağı görülmektedir. Bu kapsamda ikili tepe sonrasında borsada hissenin değer kaybettiği görülür.
Her ikili tepe formasyonu aynı etkiyi göstermez. Fiyatların nasıl hareket göstereceği konusunda kesin bir veri sunmaz. Piyasa koşulları, şirketlerden gelecek haberler ve diğer değişkenlere göre ikili tepe sonrasında oluşacak hareket iyi izlenmelidir. Genelde düşüş trendine işaret etse de doğru pozisyon almak için piyasaların yakından takip edilmesi gerekecektir.
Yükselen ikili tepe formasyonu düşen ikili tepe formasyonunun tersi olan bu görünüm ise düşüş trendinin sonunda görülür. Çift dip formasyonunda olduğu gibi hacim miktarı, birinci dip oluştururken yüksektir. Burada fiyatların yükseldikten sonra düşüşü beklenir.
Çift dip formasyonu ya da ikili dip formasyonu ise ikinci dipten sonra işlem miktarı ve fiyatların arttığı dönem ifade edilir. Bu durumun tersi olan yükselen ikili tepe formasyonu ‘’M’’ harfine, düşen ikili dip formasyonu ise ‘’W’’ harfine benzetilmektedir. İkiz tepe formasyonu genelde bir aydan daha uzun bir süreyi kapsayabilir. Bu formasyonlarda dikkat edilmesi gereken temel unsur ise ikinci tepenin birincinin altında kalmasıdır.