

Türk lirası, Haziran’da %6’dan fazla düşerek ABD doları başına 23,4 ile 2021’den bu yana en büyük günlük düşüşle rekor düşük seviyeye indi ve 28 Mayıs’taki ikinci tur seçimlerden bu yana toplam değer kaybını %16’nın üzerine çıkardı. Devletin borç verenlerinin lirayı savunmak için dolar satışını durdurduğuna dair raporlar ortaya çıktı; bu, son zamanlarda Türkiye’nin net döviz rezervlerini 2022’den bu yana ilk kez negatif bölgeye iten döviz talebini azaltmak için ülkenin piyasa müdahalelerindeki değişikliğin bir işareti. Piyasa dostu politikalarıyla tanınan eski başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’in yeni maliye bakanı olarak atanmasının ardından, yatırımcılar giderek daha geleneksel bir ekonomik yaklaşıma geçiş üzerine bahis oynuyorlar. Yatırımcılar ayrıca yeni bir merkez bankası başkanının aday gösterilmesini bekliyor.
Yatırımcılar gelecek hafta ECB para politikası toplantısını beklerken euro 1,07$ civarında işlem gördü ve 31 Mayıs’ta dokunduğu iki ayın en düşük seviyesi olan 1,0633$ yakınlarında kaldı. ECB’nin başka bir oran vermesi bekleniyor, ancak daha yüksek faiz oranlarının blok ekonomisine zarar vermeye başladığına dair işaretler ortaya çıkıyor. Avro bölgesi ekonomisi resmi olarak ılımlı bir durgunluk içinde çünkü revize edilmiş GSYİH rakamları, Avro Bölgesi’nin ilk çeyrekte öngörülen %0,1’lik büyüme yerine %0,1 oranında daraldığını gösterdi ve 4. Çeyrek rakamları da düz bir okumadan %0,1’lik bir daralmaya revize edildi. Aynı zamanda, hem tüketici hem de üretici enflasyonu beklenenden daha fazla yavaşladı. Ayrıca, Fed’in Temmuz ayına kadar bir faiz artırımı daha gerçekleştirmesi beklenirken, Avustralya Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası bir aranın ardından 25 baz puanlık faiz artırımıyla piyasaları şaşırttı.
Sterlin 1,24 doların altına düşerek 25 Mayıs’ta ulaşılan iki ayın en düşük seviyesi olan 1,2306 dolara yaklaştı. İngiltere Merkez Bankası’nın 22 Haziran’da faiz oranlarını %4,75’e yükseltmesi ve yıl sonunda %5,5 ile zirveye ulaşması bekleniyor. Bu arada, trader’lar geçen haftaki istihdam verilerinin ardından ABD’de yeni bir oran artışı bekliyorlar. Pazartesi günü faaliyet verileri, İngiliz hizmet firmalarının Mayıs ayında üç ay içinde en güçlü girdi maliyeti baskılarını ve buna eşlik eden fiyatlarda keskin bir artışı bildirdiklerini gösterdi. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın petrol üretimindeki önemli kesinti enflasyona ilişkin endişeleri artırdı. Bununla birlikte, en son TÜFE raporu, Birleşik Krallık yıllık enflasyon oranının Mart ayındaki %10,1’den Nisan ayında %8,7’ye düştüğünü ve geçen yazdan bu yana ilk kez çift haneli rakamların altına düştüğünü gösterdi.
Altın fiyatları Perşembe günü yaklaşık %1 artarak ons başına 1960$’a yaklaştı ve başlangıçtaki işsizlik maaşı başvurularının beklenenden yüksek gelmesinin ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin endişeleri artırmasının ardından doların biraz zayıflamasından faydalandı. Yine de, tacirler faiz oranlarının daha uzun bir süre yüksek kalması gerekeceğini tahmin ettiğinden, altın fiyatları 5 Mayıs’ta ulaşılan rekor seviye olan 2.050$’ın önemli ölçüde altında kalıyor. Bu hafta hem Avustralya Merkez Bankası hem de Kanada Merkez Bankası borçlanma maliyetlerinde 25 baz puanlık bir artış daha sunarak piyasaları şaşırttı. Şimdi tüm gözler önümüzdeki hafta yapılacak FOMC toplantısında ve tacirlerin yaklaşık %72’si Fed’in federal fon oranını sabit tutmasını bekliyor. Bu arada, ECB’nin önümüzdeki hafta da faiz oranlarını artırması bekleniyor.
İran ve ABD’nin, İran’ın uranyum zenginleştirmesini azaltması karşılığında bazı yaptırımların hafifletilmesini sağlayacak geçici bir anlaşmaya yaklaştıklarına dair haberlerin ardından Perşembe günü Brent petrol vadeli işlemleri %3’ün üzerinde düşerek varil başına 74,5 doların altına indi. Hafta boyunca, artan ABD akaryakıt stokları ve durgun Çin ekonomik verileri gibi zayıf talep göstergelerinin Suudi Arabistan’dan daha sıkı arz beklentilerine ağır basmasıyla petrol fiyatları nispeten değişmedi. Pazar günkü OPEC+ toplantısında Suudi Arabistan, gerileyen fiyatları canlandırmak için Temmuz ayı için ham petrol üretimini günlük 1 milyon varil daha kısacağını duyurdu
Nasdaq yaklaşık %1 yükseldi ve Hazine getirilerindeki düşüşün mega sermayeli hisse senetlerini desteklemesiyle Wall Street’teki kazançlara öncülük etti. Yatırımcılar, enflasyon verilerini ve gelecek hafta yapılacak FOMC toplantısını beklerken, beklenenden daha sıcak işsizlik başvuru verilerini sindiriyorlardı. İlk işsizlik başvurularının sayısı geçen hafta tahmin edilenden çok daha fazla artarak 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve bu da ABD işgücü piyasasında potansiyel bir soğuma olduğunu gösteriyor. Amazon hisseleri neredeyse %3 arttı ve Tesla %3’lük bir artış gördü. Carvana, çevrimiçi otomobil satıcısının ikinci çeyrek için iyimser bir görünüm açıklamasının ardından %45 yükseldi. tersine,
Avrupa hisse senetleri, otomobil hisselerindeki kazançların telekom şirketlerinin kayıplarını telafi etmesiyle Perşembe günkü işlem seansını değişmeden kapattı. Yatırımcı hissiyatı, hem Fed’in hem de Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek hafta vermesi planlanan önemli para politikası kararlarını beklerken temkinli kalmaya devam ediyor. Son dönemde açıklanan ekonomik veriler, Euro Bölgesi ekonomisinin kış döneminde artan fiyatların tüketici harcamalarını etkilemesiyle resesyona girdiğini gösteriyor. Almanya içinde DAX endeksi, Citigroup’un gelecek vaat eden görünümüne dayanarak hisse senedinin notunu “nötr”den “al”a yükseltmesinin ardından Alman biyoteknoloji şirketi Evotec’in hisselerindeki %8’in üzerindeki etkileyici artışın desteğiyle %0,2 arttı.