

Günlük Parite Değerleri Ve Yorumları
Kurda hafta başından itibaren hafif yükseliş eğiliminde hareket ettiği görülüyor. Dün açıklanan tüketici enflasyonu martta aylık %2,29 artış kaydederken, yıllık artış ise %50,51 oldu. Yurt içi üretici enflasyonu ise aylık %0,44 oranında artış kaydederken, yıllık artış %62,45 olarak gerçekleşti. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafında Cuma günü yayınlanan raporda Kahramanmaraş depremlerinin mali boyutunun 104 milyar $ seviyesinde olması beklenmektedir. Zararın büyük bir kısmı yerli sermaye tarafından finanse edileceği için paritede yükseliş hareketlerinin devamını beklemekteyiz. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 19,20 ve 19,10 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,32 ve 19,50 dirençlerini takip edeceğiz.
Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele için önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırmaya devam edeceği beklentileri arasında geçen ayki %1,6’lık artışın ardından euro, Nisan başında yeniden 1,09 doların üzerine çıkarak iki ayın en güçlü seviyesinde geziniyor. ECB Yönetim Konseyi üyesi Robert Holzmann, son bankacılık kargaşası kötüleşmezse 50 baz puanlık bir zam daha “mümkün” olduğunu söyledi. Geçen ay, ECB Başkanı Lagarde, merkez bankasının resesyon risklerine rağmen enflasyonu tekrar hedefine getirmeye kararlı olduğunu söyledi. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerin gelmesi halinde 1,0862 ve 1,0817 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,0926 ve 1,0970 dirençlerini takip edeceğiz.
Yatırımcılar Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisine hazırlanırken, ABD doları Perşembe günü bir önceki seanstaki kazançlarını korumaya çalışarak hafifçe yükseldi ve GBPUSD aşağı yönlü eğilimine devam ediyor. Bu arada Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bu hafta ABD’de faiz oranlarının ekonomideki zayıflığa rağmen yükselmeye devam edeceğini söyledi. Ayrıca, oranların daha uzun süre %5 işaretinin üzerinde kalacağını öne sürdü. Para piyasaları şimdi Mayıs’ta faiz artırımına ara verilmesini fiyatlıyor ve faiz indirimlerinin Temmuz’dan yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Tacirler bugün İngiltere İnşaat Satın Alma Müdürleri Endeksi verisini yakından takip edecekler. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1,2423 ve 1,2336 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,252 ve 1,259 dirençlerini takip edeceğiz.
Altın fiyatları Perşembe günü %0,46 düşerek ons başına 2.011 dolara geriledi ve tacirlerin Federal Rezerv’in bir sonraki hamlesine ilişkin netlik aramasıyla Cuma günü Mart ayı tarım dışı istihdam verileri öncesinde güçlü bir ABD doları karşısında bir yıl içindeki en yüksek seviyelerinden gevşedi. Bu arada Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, bu hafta ABD’de faiz oranlarının ekonomideki zayıflığa rağmen yükselmeye devam edeceğini söyledi. Ayrıca, oranların daha uzun süre %5 işaretinin üzerinde kalacağını öne sürdü.Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 2009 ve 1985 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 2034 ve 2054 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Brent ham petrol vadeli işlemleri Perşembe günü, zayıf ABD ekonomik verilerinin petrol talebini soğutma korkularına yol açması ve OPEC+’nın daha fazla üretimi kısma planlarından bu hafta önceki kazançları dengelemesiyle varil başına 85 doların altına indi. ABD hizmet sektörü Mart ayında beklenenden daha fazla yavaşlarken, özel sektör Mart ayında beklenenden çok daha az iş eklerken, açık işler Şubat ayında Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu haftanın başlarında fiyatlar, büyük petrol üreticilerinin ardından %6’nın üzerinde arttı ve Rusya dahil müttefikler, Mayıs ayından itibaren gönüllü üretim sözü verdiler. Bu arada hükümet verileri, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta 3,7 milyon varil düştüğünü, yani tahminlerin yaklaşık 1,5 milyon varil üzerinde düştüğünü gösterdi. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 86,6 ve 88,6 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 83,2 ve 80,2 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
ABD’de ADP tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında 145 bin olarak gerçekleşirken, ISM imalat dışı PMI 51,2 seviyesinde geldi. Şubat ayı dış ticaret açığı 4 ayın en yüksek seviyesinde %2,7 artarak 70,5 milyar dolara yükseldi. ABD’de endeksler, beklenenden daha zayıf gelen verilerin ardından satış baskısında kaldı. S&P 500 endeksi %0,58 azalırken, Nasdaq endeksi %0,52 ve Dow Jones endeksi %0,59 değer kaybetti. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 13000 ve 13146 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 12829 ve 12744 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
3. ayda da artış gösteren Almanya’da fabrika siparişleri, Şubat’ta önceki aya kıyasla %4,8 arttı. Beklentilerin üzerinde gelen veride iç talepteki belirgin artış ve gemi, raylı ve askeri araç siparişlerindeki yükseliş etkili oldu. Euro Bölgesi’nde ekonominin genel sağlığını ölçen S&P Global Bileşik PMI Endeksi Mart’ta 54,1’den 53,7’ye revize edildi. Almanya’da sanayi sektörü siparişleri beklentilerin aksine çok güçlü bir artış göstermesine karşın, Avrupa piyasaları küresel ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin ön plana çıkmasıyla satış ağırlıklı seyretti. DAX %0,53 azalışla 15.520 seviyesine geriledi.Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 15677 ve 15810 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 15372 ve 15202 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.