

Türk lirası, Geçtiğimiz hafta 21 seviyesinin üstüne çıktı ve 20.90 seviyesinden kapattı. Haftanın ilk iş gününde 21.07 seviyesinden işlem görüyor. Yurt içinde gözler haftasonu açıklanan yeni kabinedeydi. Buna göre piyasada beklenildiği gibi Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı görevine atandı. Şimdi ise yatırımcılar yeni ekonomi politikalarını yakından takip edecek. Makroekonomik tarafta ise bugün enflasyon verisi açıklanacak. TÜİK, Mayıs enflasyonunu hesaplarken doğalgaz için “sıfır fiyat” yöntemi uygulayacak. Bu uygulamanın enflasyonu 2 puan üstünde aşağı çekmesini bekliyoruz. Enflasyonun yıllık bazda %39’a gerilemesi bekleniyor. ABD’de ise tarım dışı istihdam beklenti üstünde artış gösterse de ortalama saatlik kazançların gerilemesi piyasada enflasyonun soğuduğu sinyalini verdi. Bugün ABD’de PMI verileri takip edilebilir. Teknik olarak incelediğimizde alıcılı hareketlerde 20.10 direncini kırdığını ve hareketlerin dahada hızlanabileceğini görmekteyiz.
Geçtiğimiz haftayı 1.0706 seviyesinde kapatan EUR/USD, Haftanın ilk iş gününde 1.0700 seviyesinde işlem görmekte. Lagarde, Euro bölgesi enflasyonunun çok yüksek kaldığını belirterek, ECB’nin para politikasını daha da sıkılaştırması gerektiğini vurguladı. Başkan Yardımcısı Luis de Guindos ve Bank of France Başkanı François Villeroy de Galhau gibi diğer politika yapıcılar, faiz artışlarının enflasyonu etkilemeye başladığını ve yaklaşan faiz oranlarındaki artışların asgari düzeyde olacağını belirtti. Perşembe günü açıklanan veriler, Mayıs ayında Avro Bölgesi’ndeki enflasyonist baskıların önemli ölçüde azaldığına işaret ederek, Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayında en yüksek faiz oranlarına ulaşabileceği görüşünü destekliyor. Bugün ise Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak PMI verileri paritenin seyrinde belirleyici olabilir. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1.0650 – 1.0515 destek seviyeleridir, alıcılı hareketlerde ise 1.0850 – 1.0925 seviyeleri dirençleridir.
Geçtiğimiz haftayı 1.2447 seviyesinde kapatan GBP/USD, Haftanın ilk iş gününde 1.2350 seviyesinde işlem görmekte. İngiltere Merkez Bankası’nın ek faiz artırımına gideceği beklentileriyle 25 Mayıs’ta ulaştığı iki ayın en düşük seviyesi olan 1,2306$’dan toparlanarak yeniden 1,24$’ın üzerine çıktı. Yıllık enflasyon %8,7 ile son bir yılın en düşük seviyesine gerilese de %8,2 olan piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Özellikle gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon oranı %6,8’e çıkarak 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu arada, ABD’den güçlü PCE ekonomik verilerinin yayınlanması, Federal Rezerv’in Haziran ayında 25 baz puanlık faiz artırımı olasılığını artırdı. Bugün PMI verileri takip edilebilir. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1.2300 – 1.2400 destekleridir, Alıcılı hareketlerde ise 1.2551 –1.2650 seviyeleri dirençleridir.
Altın fiyatları, bordro raporunun ABD’de sürpriz bir şekilde güçlü istihdam artışı göstermesinin ardından Cuma günü biraz düşerek ons başına 1948 $’a geriledi. Yatırımcılar, yayınlanmadan önceki %55’e kıyasla, Fed’in bu ay faiz oranlarını sabit tutma ihtimalini yaklaşık %45 olarak tahmin ediyor. Yatırımcıların yaklaşık %45’i şimdi Fed’in faiz oranlarını 25 baz puan daha artırdığını düşünüyor. Bu arada ABD Senatosu, federal borç tavanını artıracak ve ABD’de tarihi bir temerrüde düşme korkusunu ortadan kaldıracak iki partili bir anlaşmayı onayladı. Hafta içinde, altın fiyatları yaklaşık %1 artışla dört hafta içindeki ilk haftalık artışını gerçekleştirme yolunda ilerliyor.
Teknik olarak incelediğimizde alıcılı hareketlerin devam etmesi durumunda 32200 ve 35800 direnç seviyelerini, satıcılı hareketlerin gelmesi durumunda 25200 ve 28500 destek seviyelerini takip edeceğiz.
WTI ham vadeli işlemleri, yatırımcıların ABD Senatosu’nun borç anlaşmasını kabul etmesini ve ABD’de karışık bir istihdam raporunu memnuniyetle karşılarken aynı zamanda hafta sonu yapılacak OPEC+ toplantısını beklemesiyle Cuma günü %2’nin üzerinde sıçrayarak varil başına 71,5 doların üzerine çıktı. Çoğu piyasa katılımcısı, kartelin daha fazla petrol tedarik kesintisi ilan etmesini beklemese de, Nisan ayında OPEC+’nın günde 1,16 milyon varillik kesinti ile piyasayı şaşırttığını ve Suudi Arabistan enerji bakanının kısa süre önce spekülatörleri “dikkatli olmaları” konusunda uyardığını belirtmekte fayda var. Ancak Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, OPEC+’nın geçen ay üretim kesintileri uyguladığı için herhangi bir yeni önlem uygulamayacağına inandığını ifade etti. Mayıs ayında petrol fiyatları, özellikle en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’den gelen talepteki yavaşlamayla ilgili endişeler arasında yaklaşık %11 düştü.
Yatırımcılar, beklenenden daha sıcak bordroların işsizlikte beklenmedik bir artışa ve yıllık ücret artışında yavaşlamaya neden olduğunu gösteren karışık bir bordro raporunu memnuniyetle karşıladılar. Veriler, ekonominin durumu hakkında daha fazla netlik arayabileceklerinden, Fed’in bu ay Fed fon oranını sabit tutma kararını etkileyebilir. Ancak, bu ay meydana gelen 25 baz puanlık bir artış olasılığında hafif bir artış oldu. Bu arada, Mali Sorumluluk Yasası’nın Senato’dan geçmesi de yatırımcıların moralini yükseltti. Kurumsal cephede, şirketin tüm yıl görünümünü yükseltmesinin ardından Lululemon’un hisseleri %11,3 arttı. Bugüne kadarki hafta, Dow 2 ekledi. %4, S&P 500 ve Nasdaq sırasıyla %2,6 ve %3,4 kazandı.
Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların ABD’deki en son istihdam raporunu sindirmesiyle, Alman DAX 40 ve pan- Avrupa STOXX 600’ün %1’den fazla artmasıyla Cuma günü erken kazançlarını sürdürdü. Veriler, Mayıs ayında tarım dışı istihdamda beklenenden daha fazla bir artış olduğunu ortaya koyarken, işsizlik oranı %3,7’ye yükselerek beklentileri aştı. Duyarlılığı daha da artıran ABD Senatosu dün hükümetin 31.4 milyar dolarlık borç tavanını geçici olarak askıya alan yasayı onayladı. Kurumsal cephede, İngiliz veteriner ilaç üreticisi Dechra Pharmaceuticals, İsveçli yatırım şirketi EQT tarafından 4.88 milyar £ karşılığında satın alınmayı kabul etti. Hafta boyunca, Avrupa hisse senetleri bir önceki dönemdeki %1,5’in üzerindeki kaybından toparlanarak hafifçe yükseldi.