

Kurda hafta başından itibaren kısmi yükseliş eğiliminde hareket ettiği görülüyor. TCMB Para Politikası Kurulu beklentiler dahilinde politika faizini %8,5 düzeyinde sabit bıraktı. TCMB’nin brüt döviz rezervi geçen hafta 5,4 milyar dolar düşüşle 116,1 milyar dolara gerilerken, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat 907 milyon dolar artarak 188,8 milyar dolara yükseldi. Kur korumalı mevduat toplamı geçen hafta 89,2 milyar TL artışla 1,98 trilyon TL’ye yükseldi. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafında Cuma günü yayınlanan raporda Kahramanmaraş depremlerinin mali boyutunun 104 milyar $ seviyesinde olması beklenmektedir. Zararın büyük bir kısmı yerli sermaye tarafından finanse edileceği için paritede yükseliş hareketlerinin devamını beklemekteyiz. Bugün yurt içinde enflasyon verisi takip edilecek. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 19,46 ve 19,20 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,66 ve 19,87 dirençlerini takip edeceğiz.
Avrupa Merkez Bankası’nın Perşembe günü art arda yedinci faiz artırımını açıklamasının beklenmesiyle, geçen hafta ulaştığı bir yılın zirvesi olan 1.1095$’dan pek de uzak olmayan bir şekilde, Mayıs ayının başında euro 1.1$’dan işlem gördü. Ancak faiz artırımının boyutu konusunda yatırımcılar arasında net bir görüş birliği yok. ECB yönetim kurulu üyesi Schnabel, 50 baz puanlık bir artışın hala mümkün olduğunu öne sürerken, Fransız François Villeroy de Galhau daha sınırlı hamleler için ihtiyat çağrısında bulundu. Euro Bölgesi’nin ilk çeyrekteki cansız ekonomik performansı, yalnızca %0,1’lik GSYİH büyümesi ve Almanya’daki durgunluk, daha küçük bir artış için gerekçeyi destekledi. Diğer ekonomik haberlerde, bloğun enflasyon oranı Nisan ayında %7’ye yükseldi ve %5,6’ya gerileyen çekirdek endeks Mart’ın tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın kaldı. Yatırımcılar Euro Bölgesi İşsizlik oranı ve Fed faiz kararına odaklanacak. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerin gelmesi halinde 1,09947 ve 1,09635 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,10332 ve 1,10956 dirençlerini takip edeceğiz.
Sterlin, yatırımcıların Mayıs toplantısında İngiltere Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz artırımını beklemesiyle Haziran başından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 1.25$’ın üzerine yükselmeye devam etti. Bu arada, ABD’de enflasyonun yavaşladığına dair işaretler, Fed’in sıkılaştırma döngüsünü durdurmadan önceki son faiz artırımına ilişkin beklentileri artırdı. Öte yandan, piyasa, Eylül ayına kadar mevcut Banka Oranını %4,25’ten %5’e çıkaracak olan, bu yıl çeşitli BoE faiz oranı artışlarını zaten fiyatladı. Mart ayında perakende satışlar, yüksek yaşam maliyetleri ve olumsuz hava koşulları nedeniyle beklenenden fazla düştü. Bununla birlikte, Nisan ayı için Markit PMI anketi, Birleşik Krallık üretiminin bir yıl içindeki en yüksek oranda büyüdüğünü gösterdi ve bu da ekonominin 2023’te bir durgunluktan kaçınabileceğini gösteriyor. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1,24643 ve 1,24360 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,24926 ve 1,25276 dirençlerini takip edeceğiz.
Altın fiyatları erken kayıplarını sildi ve ons başına 2.015 doların üzerine çıkarak 13 Nisan’da dokunulan 13 ayın en yüksek seviyesi olan 2.040 dolara yaklaştı. JOLTS’tan elde edilen veriler, ABD’deki iş ilanlarının Mart ayında neredeyse iki yılın en düşük seviyesine düştüğünü gösterdi ve bu da, yüksek borçlanma maliyetlerinin işgücü piyasasını gevşettiğine dair son kanıtlara katkıda bulunuyor. Aynı zamanda, ABD bölgesel bankalarının hisselerindeki yeni satışlar, ABD mali sistemindeki istikrarsızlığa ilişkin endişeleri yenileyerek değerli metallere olan talebi destekledi.Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 2002 ve 1980 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 2032 ve 2048 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Brent tipi ham petrol işlemleri, yaklaşan faiz artırımları ve artan durgunluk risklerinin küresel enerji talebi üzerinde baskı oluşturabileceği korkuları arasında Çarşamba günü varil başına 76 doların altında kaldı ve beş haftanın en düşük seviyelerinde geziniyor.Beklenenden daha zayıf olan ABD istihdam verileri ve Çin imalat faaliyetlerindeki sürpriz daralma da dünyanın en büyük iki petrol tüketicisinin ekonomik sağlığına ilişkin endişeleri artırdı. Arz tarafında Bloomberg, İran Petrol Bakanı Javad Owji’nin ülkenin üretimi günde 3 milyon varilden fazla artırdığını ve piyasaya ek arz sağladığını söylediğini bildirdi.Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 77,1 ve 80,3 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 47,4 ve 72,1 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
ABD hisse senedi işlemleri, yatırımcıların Federal Rezerv’in faiz oranı kararını temkinli bir şekilde beklemesiyle Çarşamba günü çok az değişti. Dow ve S&P 500 vadelileri yatay seyrederken, Nasdaq 100 vadelileri düşüşe geçti. Genişletilmiş ticarette, Ford ve Starbucks hisseleri, hem üst hem de alt sıralar için piyasa beklentilerini aştıktan sonra düştü. Salı günü normal işlemlerde, Dow %1,08 düştü, S&P 500 %1,16 düştü ve Nasdaq Composite %1,08 düştü ve 11 S&P sektöründen onunda düşüş yaşandı.Bu arada, Fed’in 25 baz puanlık bir faiz artışı daha yapması beklenirken, yatırımcılar gelecekteki faiz patikası için FOMC basın toplantısına odaklanacaklar.Teknikolarak baktığımızda yükselişlerde 13212 ve 13407 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 12980 ve 12830 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Avrupa hisse senetleri Salı günü, Stoxx 600 ve Alman DAX’in %1’in üzerinde düşmesiyle bir gerileme yaşadı. Petrol ve gaz sektörü, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle %4’ten fazla düşüşle en sert darbeyi alan sektör oldu. BP’nin hisseleri, 2023’ün ilk çeyreğinde 5 milyar dolar kâr bildirmesine rağmen, hisse geri satın alma planını küçülttükten sonra yaklaşık %9 düştü. ABD bölgesel bankalarının sağlığıyla ilgili endişelerin yeniden ortaya çıkmasıyla birlikte, banka hisseleri de Wall Street borç verenleriyle aynı doğrultuda %1’den fazla düştü.Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 15708 ve 15433 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 16096 ve 16260 dirençlerini takip edeceğiz.