

Türk lirası, haftanın ilk iş gününde 25.19 seviyesinden işlem görüyor. TCMB Para Politikası kurulu, politika faizini 650 baz puan artırarak %15 seviyesine çıkardı. Karar metninde, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği bildirildi. Aynı zamanda karar metninde TCMB’nin cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edeceği belirtildi. Karar sonrası kurda yükseliş eğilimleri görüldü. ABD ‘de ise haftanın son işlem gününde gözler PMI verilerindeydi. Hizmet PMI beklentilere yakın gelirken, Üretim PMI verisi düşüş serisini sürdürdü. 26 Temmuz’da yapılacak olan FOMC toplantısında 25 puanlık faiz artırım ihtimali %72 seviyesinde fiyatlanıyor. Teknik olarak incelediğimizde İS 24.35 üzerinde kalıcılık sağlanıp haftalık kapanışlar geldiği takdirde kanal üst bandı dirençlerine doğru yol alacaktır. Yükselişlerin devamında 26.50 – 28.70 dirençleridir. Destek olabilecek seviyeler ise 24.80 – 24.33 seviyeleridir.
Euro, haftanın ilk iş gününde 1.090 seviyesinden işlem görüyor. yüksek faiz oranlarının Avro Bölgesi ekonomisi üzerindeki potansiyel ekonomik etkisine ilişkin endişeler nedeniyle Cuma günü %1 kadar düşerek 1,09 doların altına düşmüştü ve Mart ortasından bu yana en büyük bir günlük düşüşünü yaşadı. En son PMI verileri, Haziran ayında Alman özel sektör büyümesinde keskin bir yavaşlama olduğunu ortaya koyarken, Fransa’da ticari faaliyetler beş aydır ilk kez daraldı. Çarşamba günü ortak para birimi, şahin merkez bankalarının bir dizi şaşırtıcı hamlesinin ardından altı haftanın en yüksek seviyesi olan 1,1 dolara ulaştı. Enflasyonun politika yapıcıların %2’lik hedefinin oldukça üzerinde kalması göz önüne alındığında, Avrupa Merkez Bankası’nın bu yıl en az iki kez faiz oranlarını artırması muhtemeldir. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1.08500 ve 1.9000 destek seviyeleridir, alıcılı hareketlerde ise 1.0925 – 1.0961 seviyeleri dirençleridir.
Sterlin, yatırımcıların İngiltere Merkez Bankası’nın önemli faiz oranı artışının ardından resesyon olasılığı konusunda giderek artan endişeleri nedeniyle, 16 Haziran’da ulaştığı 14 ayın en yüksek seviyesi olan 1.2848$’dan 1.27$’a geriledi haftanın ilk iş gününde 1.2738 seviyesinden işlem görüyor. En son PMI anketi, hizmet sektörü büyümesindeki ılımlılık, imalat sektöründeki daha derin daralma ve süregelen enflasyon baskılarının etkisiyle, Haziran ayında Birleşik Krallık ticari aktivite büyümesinde keskin bir yavaşlama olduğunu gösterdi. Ayrıca, Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Mayıs ayında İngiliz perakende satışlarında beklenmedik bir artış bildirirken, ülkedeki tüketici morali Haziran ayında daha az karamsar bir görünüm sergiledi. Perşembe günü, Birleşik Krallık politika yapıcıları, Mayıs ayında enflasyonun inatla yüksek kaldığını ortaya koyan verilerin ardından, üst üste 13. faiz artırımını gerçekleştirdiler ve önlemleri daha da sıkılaştırma konusundaki kararlılıklarını dile getirdiler. Yatırımcılar şimdi ana faiz oranının Şubat 2024’e kadar %6,1’de zirve yapacağını tahmin ediyor. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1.2700 – 1.2675 destekleridir, Alıcılı hareketlerde ise 1.2775 – 1.2747 seviyeleri dirençleridir.
Altın Cuma günü ons başına 1.910$’a gerilemişti. Haftanın ilk iş günü ise 1926 seviyesinden işlem görüyor. küresel ekonomik belirsizlikler ve Rusya’daki siyasi istikrarsızlığın metale yönelik güvenli liman talebini artırmasıyla Pazartesi günü ons başına 1.920 doların üzerine çıkarak üç ayın en düşük seviyesinden toparlandı. Paramiliter grup Wagner Cumartesi günü bariz bir ayaklanmayla Moskova’ya doğru ilerledi, ancak kısa bir süre sonra hükümetle bir anlaşmaya varılmasıyla geri çekildi. Bu arada, ABD Merkez Bankası enflasyonu düşürmek için bu yıl daha fazla faiz artışı sinyali verirken, Avrupa’daki büyük merkez bankaları faiz oranlarını beklenenden daha yüksek bir marjla artırdı. Bu hamleler, daha yüksek faiz oranlarının küresel ekonomiyi zayıflatabileceğine dair korkuları körükledi ve finansal piyasalarda temkinli bir pozisyon dalgasına neden oldu. Teknik olarak incelediğimizde alıcılı hareketlerde 1945 – 1930 seviyeleri dirençleri, satıcılı hareketlerde ise 1920 – 1923 destekleri olarak takip edilebilir.
Brent petrol vadeli işlemleri, Rusya’nın hafta sonu özel bir askeri grup tarafından kısa bir isyanla karşı karşıya kalması ve dünyanın en büyük petrol üreticilerinden birinde arzı engelleyebilecek siyasi istikrarsızlıkla ilgili endişeleri artırmasıyla Pazartesi günü %1’den fazla artarak varil başına 75 dolara yükseldi. Paramiliter grup Wagner, ayaklanmayı sona erdirmek için Rus hükümetiyle anlaşmaya vardığı bildirildikten sonra geri çekilmeden önce hafta sonu Moskova’ya doğru ilerledi. Yüksek enerji fiyatları gelişmekte olan ekonomileri indirimli Rus petrolü satın almaya sevk ettiğinden, Rusya Çin ve Hindistan da dahil olmak üzere Asya ülkelerinin önemli bir petrol tedarikçisi olmuştur. Bu arada, uluslararası petrol kriteri, daha fazla parasal sıkılaştırma ve büyük merkez bankalarından gelen şahin mesajların küresel ekonomi ve enerji talebi görünümünü zedelemesiyle geçen hafta yaklaşık %4 düştü. Teknik olarak incelediğimizde alıcılı hareketlerde 75.53 ve 77.00 seviyeleri direnç, satıcılı hareketlerde ise 73.50 ve 72.00 seviyeleri destekleridir
ABD Nasdaq vadelileri, haftanın ilk iş gününde 14935 seviyesinden işlem görüyor. Sıkı para politikaları ve ham petrol fiyatları üzerindeki baskının neden olduğu süregelen durgunluk endişelerinin artmasıyla birlikte Cuma gününü küresel emsalleriyle uyumlu olarak düşüşle tamamlamıştı. Bu hafta, Fed Başkanı Powell, merkez bankasının bu yılın sonuna kadar ilave faiz artışına devam edebileceğini söyledi. Veri cephesinde, ABD için PMI’lar, hizmetler sektörünün geçen ay güçlü kaldığını, ancak imalat sektörünün bu yıl şimdiye kadarki en büyük düşüşü ve beklenenden çok daha fazlasını gösterdiğini gösterdi. Avrupa’da PMI verileri, Avrupa ekonomisinin beklenenden daha zayıf göründüğünü gösterdi. Hisse senetleri arasında Exxon mobil ve Chevron %0,8 düştü. Nvidia ve Microsoft %1.9 ve %1.4 daha düşük bitirdi. Teknik olarak incelediğimizde alıcılı hareketlerde 15000 ve 15300 seviyelerini direnç olarak, satıcılı hareketlerde ise 14800 ve 14650 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Alman GER30 endeksi, haftanın ilk iş gününde 15846 seviyesinden işlem görüyor. Yatırımcıların büyük merkez bankalarının parasal sıkılaştırma önlemlerinin ve hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilerin etkisiyle boğuşurken %1 düşerek dört haftanın en düşük seviyesi olan 15.830’a geriledi. Siemens Energy’nin hisseleri, şirketin yıllık kâr görünümünü geri çekmesinin ardından %37 düştü. Bu arada, en son PMI anketi, hizmet faaliyeti büyümesindeki yavaşlama ve imalat sektöründeki daha belirgin daralma nedeniyle Avro bölgesindeki ticari büyümenin Haziran ayında neredeyse durduğunu ortaya koydu. Teknik olarak incelediğimizde alıcılı hareketlerde 16000 ve 15880 seviyelerini direnç olarak, satıcılı hareketlerde ise 15800 ve 15693 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.