

Türk Lirası, Türkiye Merkez Bankası’nın üst üste ikinci kez beklenenden daha düşük bir faiz oranı artışı açıklamasının ardından ABD Doları karşısında 26,9 ile rekor bir düşükte çok az değişiklik gösterdi. Merkez bankası borçlanma maliyetlerini 250 baz puan artırarak %17,5’e yükseltirken, piyasalar çoğunlukla 500 baz puan artış bekliyordu. Haziran ayında oranları %15’e yükselterek, önceki aşırı gevşek ve alışılmışın dışında para politikasından geri dönüşe işaret etti, ancak bu hareket, %21’lik daha yüksek bir oran için piyasa beklentilerini karşılamakta yetersiz kaldı. Yine de, politika yapıcılar parasal sıkılaştırmanın zamanında ve kademeli olarak ihtiyaç duyuldukça daha da güçlendirileceği taahhüdünü sürdürdüler. Çoğu yatırımcı şu anda faiz oranlarının yıl sonuna kadar %25’e ulaşacağına bahse giriyor. Türkiye’de enflasyon oranı Haziran’da %38,21’e düştü, ancak düşen lira ve vergi artışları nedeniyle daha da artması bekleniyor.
Euro, İspanya’daki seçimlerin net bir kazanan getirmemesi ve Temmuz ayında Avrupa’nın en büyük ekonomilerinde derinleşen bir ekonomik gerileme olduğunu ortaya koyan hayal kırıklığı yaratan PMI verilerinin ardından 1,11 dolar seviyesinin altına düştü. Öne çıkan anketlere göre, hem Avro Bölgesi hem de Almanya ekonomileri, özellikle imalat sektöründe son üç yılın en sert düşüşü nedeniyle geçen yılın Kasım ayından bu yana en önemli daralmayı yaşadı. Buna ek olarak, Fransız üretimi art arda ikinci ay geriledi. Yatırımcılar, hem Euro Bölgesi’nde hem de ABD’de merakla beklenen ve politika yapıcıların 25 baz puanlık ek faiz artırımına gitmelerinin beklendiği merkez bankası toplantılarını yakından izliyor.
Beklenenden daha zayıf PMI verileri ve Birleşik Krallık’taki enflasyonist baskılardaki azalma, İngiltere Merkez Bankası’nın oranları başlangıçta beklendiği kadar yüksek yükseltmek zorunda kalmayabileceğini gösterdiği için, İngiliz sterlini 14 Temmuz’da ulaştığı 15 ayın en yüksek seviyesi olan 1,314$’dan uzaklaşarak 1,28$’a doğru değer kaybetti. En son PMI anketi, Birleşik Krallık ticari faaliyet büyümesinin Temmuz ayında keskin bir şekilde yavaşlayarak altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini, hizmet sektörü faaliyet büyümesinin üst üste üçüncü aydır yavaşladığını ve imalat üretiminin geçen Aralık ayından bu yana en büyük düşüşünü gösterdiğini gösterdi. Buna ek olarak, geçen haftaya ait veriler, Haziran enflasyon oranında beklenenden daha derin bir yavaşlamanın %7,9’a, Mart 2022’den bu yana en düşük seviyeye ulaştığını ortaya koydu.
Yatırımcılar bu hafta önde gelen merkez bankalarının faiz oranı kararlarına hazırlanırken altın Pazartesi günü ons başına 1.960 dolar civarında istikrar kazandı. ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günü faiz oranlarını 25 baz puan artırması beklenirken, tacirler merkez bankasının bir sonraki adımlarına ilişkin ipuçları için toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarını yakından dinleyecek. Avrupa Merkez Bankası’nın da Perşembe günü faiz oranlarını bir çeyrek puan daha artırdığı görülürken, Japonya Merkez Bankası’nın Cuma günü aşırı düşük faiz oranları politikasını değiştirmemesi muhtemel. Ayrıca piyasalar, Fed’in tercih ettiği PCE enflasyon göstergesini ve bu hafta ABD’de ikinci çeyrek GSYİH büyümesinin ileri tahminini dört gözle bekliyor.