

Yatırımcılar seçim sonuçlarını sindirirken Türk lirası dolar karşısında 19,9’a kadar geriledi. Ne Cumhurbaşkanı Erdoğan ne de muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk turda kazanmak için gereken %50’lik oyu elde edememesi üzerine ülkede 28 Mayıs’ta ikinci tur oylama yapılacak. İlk turda Erdoğan yüzde 49,5 oyla önde giderken Kılıçdaroğlu yüzde 44,9 oy aldı. Döviz kurunu dolar başına 19.65 civarında tutmak için müdahale eden devlet bankalarının raporları var. Yatırımcılar, özellikle ülkenin alışılmışın dışında önlemlerle mücadelesi, %43,7’lik yüksek enflasyon oranı ve bu yılın başlarında meydana gelen yıkıcı bir depremin ardından, gelecekteki ekonomi politikalarının belirtileri için seçimleri yakından izliyorlar. Lira şimdiden yılbaşından bu yana %5 değer kaybetti.
Yatırımcılar en son PMI anketlerini incelerken ve ABD borç anlaşmasını çevreleyen belirsizliklerle boğuşurken, euro 1.08$’ın altına düşerek 19 Mayıs’ta yedi haftanın en düşük seviyesi olan 1.0758$’a yaklaştı. Anketlerden elde edilen veriler, Euro Bölgesi’ndeki ticari faaliyet büyümesinin, özellikle hizmet sektöründeki daha yumuşak genişleme ve imalat üretimindeki önemli düşüş nedeniyle Mayıs ayında tahmin edilenden daha yavaş yavaşladığını gösterdi. Özellikle, Almanya’daki fabrika üretimi son üç yılın en keskin daralmasını yaşadı. Para politikasına ilişkin olarak, Avrupa Merkez Bankası’nın yıl boyunca faiz artırımlarına devam etmesi beklenmektedir. Teknik olarak 1.0850 geçildiğinde hareket hızlanabilir
İngiliz Sterlini, yatırımcıların Federal Rezerv toplantı tutanaklarının yayınlanmasının ardından odaklarını ABD dolarına kaydırmasıyla 1,24 dolar seviyesinin altına düşerek 17 Nisan’dan bu yana en düşük noktasına ulaştı. Belge, politika yapıcıların gelecekteki uygun politika sıkılaştırma düzeyi konusunda kararsız olduklarını ortaya koydu, ancak gelecek kararlar için esnekliği korumanın önemini vurguladı. Öte yandan, en son enflasyon verileri İngiltere ekonomisinde süregelen enflasyonist baskılara işaret ederek İngiltere Merkez Bankası’nın yeni bir faiz artırımına gitme ihtimalini daha da destekledi. Yıllık enflasyon oranı %8,7 ile bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesi ancak %8,2 olan piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Ayrıca, gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon oranı %6,8’e çıkarak 31 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Altın fiyatı, Çarşamba günkü işlemlerde şu ana kadar altı haftanın en düşük seviyesi olan 1.952$’dan keskin dönüşünü durdurdu. Küresel ekonomik yavaşlama endişelerini körükleyen Euro bölgesi ve Birleşik Krallık genelinde ön İmalat ve Hizmet PMI raporlarının yayınlanmasının ardından piyasalar riskten kaçınmaya devam etti. ABD ön İmalat PMI’sinin Mayıs ayında beklenmedik bir şekilde daralmaya girerek 48,5’e gelmesinin ardından Amerikan ticaretinde risk hissiyatı daha da kötüleşti. Dahası, ABD borç tavanının yükseltilmesine ilişkin müzakereler, Meclis Başkanı Kevin McCarthy’nin iki partinin ABD’nin ilk kez temerrüde düşmesini önlemek için henüz bir anlaşmaya varmadığını söylemesi ve Cumhuriyetçi Temsilci Garret Graves’in planlanan başka toplantı olmadığını söylemesinin ardından çıkmazda kaldı. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1966 ve 1952 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1978 ve 1990 dirençlerini takip edeceğiz.
Teknik olarak incelediğimizde alıcılı hareketlerin devam etmesi durumunda 32200 ve 35800 direnç seviyelerini, satıcılı hareketlerin gelmesi durumunda 25200 ve 28500 destek seviyelerini takip edeceğiz.
Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri, sıkılaşan arz ve olumlu yakıt talebi beklentilerinin etkisiyle varil başına 78 doları geçerek üç haftanın en yüksek seviyesini gördü. EIA verilerine göre, ABD ham petrol stokları beklenmedik bir şekilde 12.456 milyon varil düşerek Kasım 2022’den bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Benzin stokları da 2,053 milyon varil azalarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Geleceğe bakıldığında, petrol fiyatları, Anma Günü tatilinin yaz seyahatinin başlangıcını işaret etmesinden sonra ek destek almaya hazırlanıyor. Arz tarafında, Suudi Arabistan’ın enerji bakanı, açığa satış yapan satıcıları potansiyel sonuçlara “dikkat etmeleri” konusunda uyardı ve OPEC+’nın ek üretim kesintisi olasılığını artırdı.
ABD’li milletvekilleri arasında bir anlaşmaya varmak için devam eden mücadeleye ilişkin endişelerin artmasıyla hem S&P 500 hem de Nasdaq yaklaşık %0,7 kayıpla ABD hisse senetleri Çarşamba günü düşüş yaşadı. ülkenin borç tavanı, olası bir temerrüde düşme korkularını artırıyor. Meclis Başkanı Kevin McCarthy, müzakerecilerin harcama sınırları konusunda anlaşmazlığa düştüğünü belirterek, Demokratları tartışmaya geç girmekle suçladı. Hazine Bakanı Janet Yellen, Haziran ayı başlarında “yüksek olasılıkla” bir temerrüde düşme konusunda uyardı. Bu arada, FOMC tutanakları, Fed yetkililerinin daha fazla faiz artırımına duyulan ihtiyaç konusunda daha az emin olduklarını gösterdi. Citigroup hisseleri, bankanın Meksika’daki işini bölme planlarını açıklaması ve biyoteknoloji şirketi Moderna’nın yeni Covid varyantıyla ilgili son olumlu haberlere rağmen keskin bir düşüş görmesi nedeniyle düştü.
Almanya’nın DAX 40 endeksi %1,9 gerileyerek iki haftanın en düşük seviyesi olan 15.842 puana ulaştı ve pan-Avrupa STOXX 600 endeksi %1,9 düşerek Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine indi 5. Yatırımcı hissiyatı, ABD borç tavanı müzakerelerini çevreleyen süregelen belirsizlikten olumsuz etkilenirken, Birleşik Krallık’ta beklenenden yüksek enflasyon rakamları, İngiltere Merkez Bankası’nın gelecekteki faiz artırımlarına ilişkin beklentileri artırdı. Bu arada, Alman iş dünyasının morali, esas olarak gelecek beklentilerindeki keskin düşüş nedeniyle Mayıs ayında kötüleşti. Diğer yerlerde lüks sektörü, özellikle kilit Çin pazarından gelen talep endişeleri nedeniyle baskıyla karşı karşıya kaldı. Son olarak, yatırımcılar hevesle Federal Rezerv’in son politika toplantısının tutanaklarını bekliyorlardı.