

Günlük Parite Değerleri Ve Yorumları
Türk lirası, Mayıs ayında yapılacak seçimler öncesinde gevşek para politikası ve cari hesap dengesizliklerinin baskısıyla Nisan ayında ABD doları karşısında 19,4 ile rekor düşük seviyeye ulaştı. TCMB, Türkiye’deki yıkıcı depremin ardından finansal koşulları kolaylaştırmak için Şubat ayında politika faiz oranını 50 baz puan indirdi. Son zamanlarda, yerel para birimi üzerindeki baskı, siyasi belirsizliğe de bağlandı. Hükümetteki bir değişiklik, finansal koşulların nihai olarak sıkılaştırılması ve yeni ekonomik çerçeve devreye girmeden önce merkez bankalarının liralaştırma politikalarını sona erdirebilir.Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 19,25 ve 19,00 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,46 ve 19,66 dirençlerini takip edeceğiz.
Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının daha sıkı bir politika çağrısı yapmasıyla euro, 14 Nisan’da dokunduğu 12 ayın en yüksek seviyesi olan 1,1075 $’a yakın 1,09 $ seviyesinin üzerinde kaldı. Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane Salı günü Mayıs toplantısında faiz artırımını destekleyen Euro bölgesi merkez bankacılarından oluşan bir koroya katıldı, ancak faiz oranı büyüklüğünün gelen verilere bağlı olacağını söyledi. Bu ayın başlarında ECB’den Klaas Knot, 50 bps’e mi yoksa 25 bps’ye mi ihtiyaç duyulacağının net olmadığını belirtmişti. Aynı zamanda, Robert Holzmann 50 bps’lik bir hamleyi daha desteklerken, Peter Kazimir sıkılaşma hızında bir yavaşlamayı değerlendirdi.Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerin gelmesi halinde 1,0897 ve 1,0857 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,0999 ve 1,1054 dirençlerini takip edeceğiz.
İngiliz Sterlini, 14 Nisan’da 10 ayın en yüksek seviyesi olan 1,2546 dolardan 1,24 doların altına geriledi. ONS’den alınan veriler, Birleşik Krallık perakende satışlarının Mart ayında artan yaşam maliyeti ve kötü hava koşulları nedeniyle beklenenden daha fazla düştüğünü gösterdi. Bu arada, en son Markit PMI anketi, İngiltere’nin GSYİH’sının Nisan ayında bir yılın en yüksek seviyesine çıktığını öne sürdü ve ekonominin 2023’te resesyondan kaçınabileceğine dair işaretleri artırdı. Piyasalar, bu yıl Banka Oranını şu anda %4,25’ten Eylül ayına kadar yaklaşık %4,9’a çıkaracak olan birkaç BoE faiz oranı artışını fiyatladı.Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1,234 ve 1,229 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,247 ve 1,253 dirençlerini takip edeceğiz.
Altın fiyatları Pazartesi günü pek değişmedi ve piyasa katılımcıları bu hafta Nisan ayı için ABD 1. Çeyrek GSYİH okuması ve tüketici güveni verilerinin açıklanmasına hazırlanırken, ons başına 1.980 dolar civarında gezindi. ABD ve Euro bölgesi ticari faaliyetinin Nisan ayında ivme kazandığını gösteren anketlerin ardından dolar endeksi 102’ye yükselirken, birkaç Fed yetkilisi enflasyonu aşağı çekmek için daha fazla politika sıkılaştırmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Ayrıca, bazı ECB politika yapıcıları, rekor kıran çekirdek enflasyonu dizginlemek için yaklaşan toplantılarda daha fazla faiz artırımı çağrısında bulundu. . Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 1967 ve 1950 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 1991 ve 2002 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Brent ham petrol işlemleri, küresel ekonomik büyümeye ve gelecekteki enerji talebine zarar verebilecek daha fazla faiz oranı artışı ihtimalinin baskısıyla geçen haftaya göre %5’ten fazla düşüş yaşayarak Pazartesi günü varil başına 81 doların altına düştü. Piyasa, Avrupa Merkez Bankası’nın önümüzdeki ay faiz oranlarını çeyrek puan mı yoksa yarım puan mı artıracağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Yatırımcılar, önemli bir Fed raporunun ABD ekonomisinin son haftalarda durduğuna dair sinyal vermesinden sonra, dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığını ölçmek için bu hafta ABD’nin ilk çeyrek GSYİH rakamlarını dört gözle bekliyor. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 83,2 ve 86,5 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 80 ve 78,5 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
ABD hisse senedi vadeli işlemleri, yatırımcıların bu hafta büyük teknoloji şirketlerinden gelecek kazanç raporlarını temkinli bir şekilde beklemesiyle Pazartesi günü hafifledi. Üç ana endekse bağlı vadeli işlem sözleşmelerinin tümü yaklaşık %0,1 düştü. Geçen hafta Dow %0,23, S&P 500 %0,1 ve Nasdaq Composite %0,42 düştü. Bu hamleler, yatırımcıların karışık kurumsal kazanç sonuçlarını sindirirken bir yandan da artan ekonomik belirsizlikler ve daha fazla faiz oranı artışı olasılığıyla boğuşurken geldi. Bu hafta üç aylık sonuçları bildirmesi planlanan büyük teknoloji firmaları arasında Microsoft, Alphabet, Amazon ve Meta Platformları yer alıyor. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 13115 ve 13212 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 12940 ve 12830 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Avrupa hisse senedi piyasaları Cuma gününü yükselişle kapattı ve art arda beşinci haftayı kazançla kapattı. Sağlık sektörü hisseleri %1,8 yükselirken madenciler neredeyse %4 düştü. Yazılım firmasının beklenenden yüksek gelir ve faaliyet karı bildirmesinin ardından Alman DAX %0,5, SAP ise %5’ten fazla yükseldi. Son veriler, hem Euro Bölgesi’nde hem de Birleşik Krallık’ta hizmet faaliyeti büyüme oranlarının Nisan ayında beklenenden daha fazla hızlandığını, bölgelerin imalat sektörlerinin ise mal talebindeki düşüş nedeniyle baskı altında kaldığını gösterdi.Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 15708 ve 15433 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 15915 ve 16096 dirençlerini takip edeceğiz.