

Günlük Parite Değerleri Ve Yorumları
Kurda hafta başından itibaren yükseliş eğiliminde hareket ettiği görülüyor. Geçen hafta açıklanan tüketici enflasyonu martta aylık %2,29 artış kaydederken, yıllık artış ise %50,51 oldu. Yurt içi üretici enflasyonu ise aylık %0,44 oranında artış kaydederken, yıllık artış %62,45 olarak gerçekleşti. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 2,8 milyar dolar azalarak 183,7 milyar dolara geriledi. Kur korumalı mevduat tarafında geçen hafta 28,2 milyar TL artış gerçekleşerek 1,7 trilyon TL büyüklüğe ulaşıldı. Geçen hafta TCMB brüt döviz rezervleri 2,3 milyar dolar azalarak 122,4 milyar dolara geriledi. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafında Cuma günü yayınlanan raporda Kahramanmaraş depremlerinin mali boyutunun 104 milyar $ seviyesinde olması beklenmektedir. Zararın büyük bir kısmı yerli sermaye tarafından finanse edileceği için paritede yükseliş hareketlerinin devamını beklemekteyiz. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 19,25 ve 19,00 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,46 ve 19,66 dirençlerini takip edeceğiz.
Dolar endeksi, tacirlerin Federal Rezerv para politikasına ilişkin görünümü yeniden değerlendirmesiyle Çarşamba günü 102’nin biraz altında kaldı ve parite 1,092 seviyesinde işlem görmekte. En son Fed yorumunda, St. Louis Fed Başkanı James Bullard Reuters’e kalıcı enflasyonu bastırmak için %5,50 ila %5,75 arasında daha yüksek bir nihai faiz oranını desteklediğini söyledi. Bu arada Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, CNBC’ye yaptığı açıklamada, merkez bankasının ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirmek için ara vermeden önce 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gördüğünü söyledi. Piyasalar şu anda Fed’in federal fon oranını Mayıs’ta çeyrek puan artırma ihtimalini %86 olarak fiyatlıyor. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerin gelmesi halinde 1,090 ve 1,086 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,099 ve 1,101 dirençlerini takip edeceğiz.
Sterlin kazançlarını 1,24 $’ın üzerine çıkardı ve verilerin Birleşik Krallık işgücü piyasasının Şubat ayına kadar olan üç ayda sıkı kaldığını göstermesinin ardından 14 Nisan’da dokunduğu 10 ayın en yüksek seviyesi olan 1,2546 $’a doğru yaklaştı. İşsizlik oranı %3,8’e yükseldi ve toplam ücret artışı %5,9’da sabit kalarak %5,1’lik tahminleri aştı ve enflasyonist baskıları artırdı. Yatırımcılar şimdi, Birleşik Krallık düzenleyicilerinin 25 baz puanlık bir oran artışı sağladığının görüldüğü Mayıs ayında merakla beklenen bir politika toplantısı öncesinde Çarşamba günü yayınlanacak olan önemli TÜFE verilerini bekliyor. Bu arada geçen haftaki rapor, İngiltere’nin GSYİH’sının kamu çalışanlarının grevleri nedeniyle Şubat ayında durgunlaştığını ortaya koydu. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1,234 ve 1,229 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,244 ve 1,250 dirençlerini takip edeceğiz.
Yatırımcılar, ABD Fed yetkililerinin yorumlarını sindirirken, fiyatların iki gün içinde %2’den fazla düşmesine yol açan son satışların ardından, altın fiyatları Çarşamba günü ons başına 2.003 dolara yükseldi. Bank of Atlanta Başkanı Raphael Bostic, CNBC’ye faiz oranlarını bir kez daha artırmayı ve ardından enflasyonu soğutmak için bir süre daha %5’in üzerinde tutmayı tercih ettiğini söyledi. Bu arada, Fed St. Louis James Bullard bir röportajda faiz oranlarını %5,5 ila %5,75 aralığına çekmekten yana olduğunu söyledi. Merkez bankasının Mayıs FOMC toplantısı öncesinde 22 Nisan’da standart karartma dönemine başlamasından önce bu hafta Fed yetkililerinden daha fazla yorum bekleniyor. Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 1985 ve 1960 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 2010 ve 2032 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Brent ham petrol vadeli işlemleri, yatırımcıların çeşitli talep ve arz faktörlerini tartmasıyla Çarşamba günü varil başına 85 dolar civarında istikrar kazandı. Salı günü açıklanan veriler, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden fazla büyüdüğünü göstererek dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısında talep görünümünü destekledi. Çin rafinerileri de Mart ayında rekor seviyede ham petrol işledi. Bu denkleştirme, ABD’deki daha fazla faiz artışının küresel ekonomik büyümeyi ve gelecekteki enerji talebini azaltabileceği endişesini taşıyor.Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 86,8 ve 88,6 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 83,2 ve 80,2 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
ABD hisse senedi işlemleri, yatırımcıların yeni kazançları tartması ve şirketlerin kalıcı enflasyon ve artan faiz oranları ortamında nasıl ilerlediğini değerlendirmesiyle Çarşamba günü hafifledi. Üç ana endekse bağlı vadeli işlem sözleşmelerinin tümü yaklaşık %0,1 düştü. Salı günü normal işlemlerde Dow ve Nasdaq Composite sırasıyla %0,03 ve %0,04 değer kaybederken, S&P 500 %0,09 yükseldi. Goldman Sachs, gelir beklentilerini karşılayamamasının ardından Salı günü %1,7 düşerken, Bank of America kazanç ve gelir vuruşunda %0,63 artış kaydetti. Teknoloji sektöründe Netflix, kazanç tahminlerini aşmasıyla %0,29 arttı, ancak gelir tahminlerinin altında kaldı. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 13115 ve 13212 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 12940 ve 12830 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz
Alman DAX %0,6 artışla Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve Commerzbank (%+3) ve Deutsche Bank (%+2) dahil olmak üzere en iyi performans gösteren bankalar arasında yer aldı. Kazanç raporlarının ABD bankacılık sektörünün güçlü olduğunu göstermesinin ardından Bank Stoxx Endeksi %1,3 yükseldi. Bank of America, daha yüksek oranlar ve piyasa çalkantısıyla desteklenen güçlü ilk çeyrek sonuçları bildirdi. Ayrıca madencilik hisseleri, verilerin Çin’in GSYİH’sının ilk çeyrekte beklenenden fazla büyüdüğünü göstermesinin ardından %1,4 arttı.Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 15731 ve 15556 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 15949 ve 16093 dirençlerini takip edeceğiz.