

Türk lirası, daha ortodoks bir yaklaşıma geçişe dair artan işaretler ve merkez bankasının para birimini desteklemek için rezervlerini kullanmayı bıraktığı bildirildiğinden, kayıplarını ABD Doları karşısında 26,2 ile tüm zamanların en düşük seviyelerine çıkardı. 22 Haziran’da Türkiye Merkez Bankası, faiz oranlarını 650 baz puan artırarak %15’e yükseltti ve bu, önceki aşırı gevşek ve alışılmışın dışında para politikasından geri dönüşe işaret etti, ancak hareket, %21’lik daha yüksek bir oran için piyasa beklentilerini karşılamada yetersiz kaldı. Birkaç gün sonra, politika yapıcılar, menkul kıymet koruma oranını %10’dan %5’e ve lira mevduat payı eşiğini %60’tan %57’ye düşürmek de dahil olmak üzere lirayı desteklemek için tasarlanmış önlemleri gevşetti.
Beklenenden daha zayıf ABD enflasyon verilerinin Federal Rezerv’in mevcut politika sıkılaştırmasının sonuna yaklaştığına dair beklentileri artırmasıyla euro, kazançlarını 1,11 doların üzerinde konsolide ederek Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı zamanda, yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası’nın, ekonomik büyümede yavaşlama olduğunu ve bölge genelinde enflasyonun yatıştığını gösteren verilere rağmen, Avro bölgesindeki enflasyonist baskıları ele almak için yapacak daha çok işi olduğuna inanıyor. Avro bölgesinde enflasyon Haziran’da 17 ayın en düşük seviyesi olan %5,5’e geriledi, ancak çekirdek oran AMB’nin %2’lik hedefinin önemli ölçüde üzerinde kaldı. Şu anda blokta faiz oranları %3,5 seviyesinde bulunuyor. Bununla birlikte, türev piyasalarındaki fiyatlandırma, tacirlerin oranların yıl sonuna kadar %4’ün biraz altında zirve yapmasını beklediklerini gösteriyor.
İngiliz sterlini, diğer gelişmiş ekonomilere kıyasla genişleyen faiz oranı avantajı nedeniyle yatırımcılar için daha cazip hale geldiğinden, Nisan 2022’den bu yana ilk kez 1,3 dolara dokundu. ABD’de enflasyonun soğuduğuna dair işaretler, Fed’in agresif para politikası sıkılaştırmasının sona yaklaştığına dair beklentileri artırdı. Eşzamanlı olarak, beklenenden daha sıcak olan ücret artışı verileri, İngiltere Merkez Bankası üzerinde faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi için baskı oluşturdu. Mayıs’a kadar olan üç ayda, ikramiyeler hariç İngiliz maaşları bir önceki yıla göre %7,3 arttı ve bu, Nisan-Haziran 2021 için koronavirüs pandemi döneminden bu yana en yüksek artış oldu. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey Pazartesi günü politika yapıcıların ihtiyaç duyduğunu söyledi. enflasyon oranını düşürmek açısından “işin sonuna kadar gitmek”.
Altın, Cuma günü ons başına 1.960$ yakınında gezinerek bir ayın en yüksek seviyesi civarında seyrediyor ve Hazine tahvil getirilerindeki keskin düşüşün faiz getirmeyen değerli metalleri elde tutmanın fırsat maliyetini sınırlandırmasıyla 14. yılın en güçlü haftasını kaydetmeye hazırlanıyor. Altın fiyatları, yavaşlayan enflasyonun kanıtlarının Federal Rezerv’in oranları uzun bir süre yüksek tutmak zorunda kalacağına dair endişeleri hafifletmesiyle güçlendi. ABD’de hem manşet hem de çekirdek üretici fiyatları, Haziran ayında bir önceki aya göre %0,1 artarak piyasaların beklediğinden daha az arttı, aynı dönemdeki beklenenden daha yumuşak olan TÜFE baskısı ile uyum sağladı ve enflasyonun eskisi kadar yapışkan olmadığına dair umutları artırdı. korkulan Finansal piyasalar şu anda ABD merkez bankasının yaklaşan toplantısında fon oranını 25 baz puan artırmasını ve yılın geri kalanında değişmeden tutmasını bekliyor.
Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü varil başına 81 doların üzerinde tutundu ve arz kesintileri ve sıkılaşan küresel piyasanın desteğiyle üst üste üçüncü haftada da yükselme yolundaydı. Bloomberg’in bildirdiğine göre, Libya’nın en büyük ikinci petrol sahası protestolar nedeniyle kapanma sürecindeyken, Nijerya’da da üretim durma noktasına geldi. Bu, Suudi Arabistan ve Rusya’dan gelen arz kesintileri nedeniyle küresel pazarın ikinci yarıda sıkılaşmasının beklenmesiyle Rus akışlarının nihayet azalmaya başladığına dair işaretleri takip ediyor. Ayrıca OPEC, dünya petrol talebine ilişkin olumlu görünümünü koruyarak 2023 büyüme tahminini yükseltti ve Çin ve Hindistan’daki güçlü yakıt tüketiminin etkisiyle 2024’te hafif bir yavaşlama öngörüyor. Beklenenden daha soğuk gelen ABD enflasyon rakamları, Federal Rezerv’in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığına dair umutları da artırdı.