

Türk lirası, daha ortodoks bir yaklaşıma geçişe dair artan işaretler ve merkez bankasının para birimini desteklemek için rezervlerini kullanmayı bıraktığı bildirildiğinden, kayıplarını ABD Doları karşısında 26,2 ile tüm zamanların en düşük seviyelerine çıkardı. 22 Haziran’da Türkiye Merkez Bankası, faiz oranlarını 650 baz puan artırarak %15’e yükseltti ve bu, önceki aşırı gevşek ve alışılmışın dışında para politikasından geri dönüşe işaret etti, ancak hareket, %21’lik daha yüksek bir oran için piyasa beklentilerini karşılamada yetersiz kaldı. Birkaç gün sonra, politika yapıcılar, menkul kıymet koruma oranını %10’dan %5’e ve lira mevduat payı eşiğini %60’tan %57’ye düşürmek de dahil olmak üzere lirayı desteklemek için tasarlanmış önlemleri gevşetti.
Beklenenden daha zayıf ABD enflasyon verilerinin Federal Rezerv’in mevcut para politikası sıkılaştırmasının sonuna yaklaştığına dair beklentileri artırmasıyla euro, Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak kazançlarını 1,10 doların üzerinde konsolide etti. Aynı zamanda, yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası’nın, ekonomik büyümede yavaşlama olduğunu ve bölge genelinde enflasyonun yatıştığını gösteren verilere rağmen, Avro bölgesindeki enflasyonist baskıları ele almak için yapacak daha çok işi olduğuna inanıyor. Avro bölgesinde enflasyon Haziran’da 17 ayın en düşük seviyesi olan %5,5’e geriledi, ancak çekirdek oran AMB’nin %2’lik hedefinin önemli ölçüde üzerinde kaldı. Şu anda blokta faiz oranları %3,5 seviyesinde bulunuyor. Bununla birlikte, türev piyasalarındaki fiyatlandırma, tacirlerin oranların yıl sonuna kadar %4’ün biraz altında zirve yapmasını beklediklerini gösteriyor.
İngiliz sterlini, diğer gelişmiş ekonomilere göre genişleyen faiz oranı avantajı nedeniyle yatırımcılar için daha cazip hale geldikçe, Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesi olan 1,3 dolara yaklaştı. ABD’de enflasyonun soğuduğuna dair işaretler, Fed’in agresif para politikası sıkılaştırmasının sona yaklaştığına dair beklentileri artırdı. Eşzamanlı olarak, beklenenden daha sıcak olan ücret artışı verileri, İngiltere Merkez Bankası üzerinde faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi için baskı oluşturdu. Mayıs’a kadar olan üç ayda, ikramiyeler hariç İngiliz maaşları bir önceki yıla göre %7,3 arttı ve bu, Nisan-Haziran 2021 için koronavirüs pandemi döneminden bu yana en yüksek artış oldu.
Altın, ABD’de beklenenden daha düşük enflasyon oranının doları baskı altına alması ve Federal Rezerv’in önümüzdeki toplantılarda ne kadar şahin kalacağına dair beklentileri sınırlandırarak fırsat maliyetini düşürmesiyle Çarşamba günü kazançlarını genişletti ve üç haftanın en yüksek seviyesi olan 1.950 doları geçti. değerli metalleri tutmak için. Ana yıllık enflasyon Haziran’da bir önceki aydaki %4’ten %3’e düşerek %3,1’lik piyasa beklentilerinin biraz altında kaldı. Bu arada, çekirdek tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,2 artarak iki yılın en azını gördü. Veriler, Fed yetkililerinin mevcut sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaştığını belirten bir dizi sinyalini takip etti.
Brent ham petrol vadeli işlemleri, yatırımcıların ABD’de enflasyonun soğuduğuna dair işaretleri memnuniyetle karşılamasıyla Çarşamba günü yaklaşık %1 artışla varil başına 80.5$’a ulaştı ve bu da Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sona yaklaştığına dair bir miktar destek sunuyor. Aynı zamanda, zayıf dolar, Çinli yetkililerin büyümeyi desteklemek için daha fazla önlem açıklayacağına dair iyimserlik ve Rusya’nın ham petrol üretiminin düşmeye başladığına dair işaretler de petrol piyasasını destekledi. Bloomberg’in bildirdiğine göre, gemi izleme verileri, Rusya’nın batı limanlarından 9 Temmuz’a kadar olan dört hafta içinde sevkiyatların önemli ölçüde düştüğünü gösterdi; bu, OPEC+ üreticisinin üretim kesintisinden dört ay sonra gerçekleşti. Suudi Arabistan ve Rusya, Ağustos ayı için ek üretim kesintileri açıkladı. Öte yandan EIA verileri, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde 5,95 milyon varil arttığını gösterdi.