

USDTRY paritesi sınırlı yükseliş hareketini sürdürürken 18.92 -18.98 arasında fiyatlanıyor. 2023 bahar aylarında vadesi gelen borçların finansmanında kullanılacak olan döviz talebinin USDTRY paritesinde yukarı yönlü fiyatlamalarda etkili olacağını düşünmekteyiz. Yurt içinde faizler 50 baz puan indirilerek 8,50% seviyesine indirildi. Bunun etkilerini ve diğer majör sorunların kurda dengesizlik yaratacağına inanıyoruz. 6 Mart Pazartesi Kahramanmaraş ve 11 ili etkileyen iki büyük deprem felaketi sebebiyle ortaya çıkacak olan mali zararın 84 milyar $ seviyesinde olması bekleniyor. Bu zararın büyük bir kısmını yurt içinden finanse edileceğinden dolayı İlk etapta paritede 19 seviyesine kadar yükselişler bekliyoruz. Yurt içinde bugün açıklanacak olan Perakende satışlar verisi takip edilecek. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 18,92 ve 18,80 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,02 ve 19,10 dirençlerini takip edeceğiz.
EURUSD paritesi, SVB’nin iflası sonrası Fed ve FDIC’ın bankalara ek fon sağlayacağını açıklamasının ardından 1.07 seviyesinin üstüne çıktı. En son istihdam raporu, ABD ekonomisinin Şubat ayında 311 bin iş ekleyerek 205 bin olan piyasa beklentilerini kolaylıkla aştığını, ücret artışının beklentilerin altında kaldığını ve işsizlik oranının Ocak ayındaki 50 yılın en düşük seviyesi olan %3,4’ten beklenmedik bir şekilde %3,6’ya yükseldiğini gösterdi. Salı günü, Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD’li senatörlere merkez bankasının faiz oranlarını beklenenden daha fazla artırabileceğini söylemesinin ardından Euro, ABD doları karşısında keskin bir düşüş yaşadı, ancak TDİ açıklamasının ardından, daha yüksek faiz oranlarına duyulan ihtiyaçla ilgili beklentiler azaldı. Yatırımcılar yarın açıklanacak olan ABD TÜFE verilerini takip ediyor olacak. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerin gelmesi halinde 1,07187 ve 1,06444 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,07787 ve 1,08387 dirençlerini takip edeceğiz.
GBPUSD paritesi, SVB’nin iflası sonrası Fed ve FDIC’ın bankalara ek fon sağlayacağını açıklamasının ardından 1.21 seviyesinin üstüne çıktı. Veriler, İngiltere ekonomisinin imalattaki daralmaya rağmen Ocak ayında %0,3 büyüyerek beklenenden fazla olduğunu gösterdi. ABD’de istihdam verileri Şubat ayında beklenenden güçlü istihdam artışı gösterirken, ücret artışı tahminlerin biraz altında geldi. Perşembe günkü veriler, haftalık işsizlik başvurularında beklenmedik bir sıçramanın iki ayın en yüksek seviyelerine çıktığını göstermişti. Para politikası cephesinde, Fed Başkanı Jerome Powell, Fed’in enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını tahmin edilenden daha fazla artırması gerekebileceğini söylerken, İngiltere Merkez Bankası’nın Mart toplantısından sonra mevcut sıkılaştırma döngüsünü sonlandırdığı beklentileri oluştu. Yatırımcılar yarın açıklanacak olan ABD TÜFE verilerini ve İngiltere işsizlik verilerini takip ediyor olacak. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1,20919 ve 1,20368 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,21325 ve 1,21703 dirençlerini takip edeceğiz.
Altın fiyatları, tarım dışı istihdam raporunun doları düşürmesinin ardından Cuma günü neredeyse %2 artışla ons başına 1870 doların üzerine çıktı. ABD ekonomisi Şubat ayında beklenenden çok daha fazla 311 bin iş ekledi, ancak işsizlik oranı %3,6’ya yükseldi ve ücret artışı yavaşlayarak daha yüksek faiz oranlarına duyulan ihtiyaç hakkındaki beklentileri hafifletti. Tüccarlar, Fed’in 22 Mart’ta 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı artırmayı tercih edeceği konusunda eşit bir şekilde bölünmüş görünüyor. Bu arada, ECB politika yapıcılarının şahin yorumları borçlanma maliyetlerinde daha fazla artışa işaret etmeye devam ediyor. Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 1870 ve 1847 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 1890 ve 1911 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Brent ham petrol işlemleri Cuma günü %1’den fazla yükselerek varil başına 82 doların üzerine çıktı ve maaş bordroları raporunun ardından dolardaki keskin değer kaybının dolar fiyatlı emtiaları cazip hale getirmesiyle üç günlük düşüşü kırdı. Yine de uluslararası gösterge, Federal Rezerv’in daha agresif sıkılaştırmasının ekonomik büyümeyi azaltacağı ve talebi sınırlayacağına dair devam eden endişeler arasında geçen haftayı yaklaşık %3 düşüş ile kapattı. OPEC Genel Sekreteri Haitham AlGhais, ABD ve Avrupa’da azalan petrol tüketiminin piyasayı tehdit edebileceğini söyleyerek bu tür endişeleri yineledi. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 83,7 ve 84,9 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 81,5 ve 80,2 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
ABD borsaları, ABD’li düzenleyicilerin iflas eden Silikon Vadisi Bankası’ndaki tüm mevduat sahiplerini destekleme planını açıklayarak ve diğer bankalar için yeni bir borç verme programı hazırlayarak finans sektörüne destek sağlamasıyla Pazartesi günü yükseldi. Üç ana endekse bağlı vadeli işlem sözleşmelerinin tümü yaklaşık %1 arttı. Hazine Bakanlığı, Federal Rezerv ve FDIC’den yapılan ortak açıklamada yetkililer, Pazartesi gününden itibaren tüm SVB mudilerinin paralarına erişebileceğini duyurdu. Fed ayrıca bankalara, tasarruf birliklerine, kredi birliklerine ve mevduatları korumayı amaçlayan diğer kurumlara bir yıla kadar kredi sağlayacak yeni bir Banka Vadeli Fonlama Programı oluşturduğunu duyurdu. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 12110 ve 12223 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 11887 ve 11808 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Alman GER30 endeksi, SVB’nin iflası sonrası Fed ve FDIC’ın bankalara ek fon sağlayacağını açıklamasının ardından 15400 seviyesinin üstüne çıktı. Fed’in sert faiz artışlarının bankalara zarar verdiği görüldükten sonra, sertr faiz artışlarına ara vereceği beklentisi ile piyasalar yükselirken, yarın açılanacak TÜFE verisinin ılımlı gelmesi halinde endekste yeni rallilerin yaşanabileceğini düşünüyoruz. En son istihdam raporu, ABD ekonomisinin Şubat ayında 311 bin iş ekleyerek 205 bin olan piyasa beklentilerini kolaylıkla aştığını, ücret artışının beklentilerin altında kaldığını ve işsizlik oranının Ocak ayındaki 50 yılın en düşük seviyesi olan %3,4’ten beklenmedik bir şekilde %3,6’ya yükseldiğini gösterdi. TDİ açıklamasının ardından, daha yüksek faiz oranlarına duyulan ihtiyaçla ilgili beklentiler azaldı ve DXY sert düştü. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 15396 ve 15184 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 15567 ve 15739 dirençlerini takip edeceğiz.