

Yurt içerisinde cari işlemler dengesi martta beklentimiz olan 5,10 milyar doların altında 4,48 milyar dolar açık verdi. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 2,3 milyar dolar artışla 189 milyar dolara yükselirken, kur korumalı mevduat toplamı ise 85,5 milyar TL artışla 2,2 trilyon TL’ye çıktı. ABD tarafında üretici enflasyonu nisanda %0,2’lik artışla beklentilerin altında gerçekleşirken, yıllık artış ise %2,3 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek enflasyondaki artış ise yıllık %3,2 oldu. Açıklanan verilerin fiyatlamalara etkisi sınırlı kalırken, dün gün içi anlık volatiliteler dışında günün genelinde düşük volatilitede hafif yükseliş eğilimi devam etti. Yurt içinde yatırımcılar Perakende Satışlar verisini takip edecek. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 19,46 ve 19,20 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 19,66 ve 19,87 dirençlerini takip edeceğiz.
EURUSD paritesi geri çekiliyor. Dün Euro Bölgesi’nde makroekonomik takvim sakinken ECB yetkililerinin konuşmaları takip ediliyor. ECB’den De Cos, faiz artırımlarının son döngüsüne yaklaşıldığını ifade etti. ABD tarafında ise enflasyon verilerinin ardından dün üretici enflasyonu verileri açıklandı. Buna göre ÜFE aylık bazda %0,3 beklentisinin altında %0,2 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE ve aylık bazda beklentilere paralel %0,2 artarken yıllık bazda %3,3 beklentisinin altında %3,2 olarak gerçekleşti. Enflasyonun soğumaya işaret etmesi Fed’in parasal gevşemeye geçebileceği algısını oluştururken ABD’de bankacılık krizinin tekrar gündeme gelmesi risk iştahını baskıladı.Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerin gelmesi halinde 1,09681 ve 1,08731 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,09321 ve 1,09661 dirençlerini takip edeceğiz.
ABD’de dün açıklanan işsizlik başvuruları ve üretici fiyatlarındaki ılımlı artışın yavaşlayan bir ekonomiye işaret etmesinin ardından önceki gün küresel hisse senedi performansı göstergesi gerilerken Fed’in faiz oranlarını yükseltmeyi durdurmasına imkan sağlayabileceği beklentiler Hazine getirilerini daha da düşürdü. Doların baskısı karşısında yükselişlerini sınırlayan parite 1,2500 seviyesine kadar geri çekildi. ABD’de üretici fiyat endeksi verileri piyasa beklentilerinin altında kaldı. Nisan’da aylık yüzde 0,2 yıllıkta ise yüzde 2,3 artış gerçekleşti. Sterlin tarafında ise Merkez Bankası Boe politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde %4,50 seviyesine taşıdı. Yarın İngiltere’de büyüme ve sanayi üretimi verileri takip edilecek. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 1,25070 ve 1,24874 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 1,25281 ve 1,2 dirençlerini takip edeceğiz.
Ons altında sınırlı geri çekilme takip ediliyor. Dün ABD’li bölgesel bankalardan PacWest’in mevduatlarında azalma yaşandığını bildirmesi bankacılık krizinin ve resesyon endişelerinin tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Diğer yandan dün açıklanan ABD üretici enflasyonu verisi aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %2,3 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşti. Piyasa beklentisi ÜFE’nin aylık %0,3 ve yıllık %2,4 olması yönündeydi. TÜFE verisinin ardından ÜFE verisinin de soğuma göstermesi Fed’e ilişkin beklentilerin yumuşamasına neden olurken artan küresel risk iştahıyla ons altının desteklenmesi beklenebilir. Bugün veri gündemi sakin.Teknik olarak baktığımızda satış baskısında 2009 ve 2000 seviyelerini destek olarak, olası yükselişlerde ise 2018 ve 2030 seviyelerini direnç olarak takip edebiliriz.
Brent petrol yatay-negatif hareket ediyor. Dün ABD’de ÜFE verisi takip edildi. Buna göre ÜFE aylık bazda %0,2 artış gösterirken %0,3 beklentisinin altında kaldı. Yıllık bazda da ÜFE verisi %2,4 beklentisinin altında %2,3 oldu. TÜFE ardından ÜFE’nin de soğumaya işaret etmesi Fed’e ilişkin beklentilerin de yumuşamasına neden oldu. Diğer yandan ABD’li bölgesel bankalardan PacWest’in mevduatlarında azalış bildirmesi bankacılık krizini ve resesyon endişelerini tekrar gündeme getirirken, talebin azalacağı algısıyla petrol fiyatlarında baskılanmaya neden oldu. Dün yayımlanan aylık OPEC raporunda ise küresel petrol talebindeki artış öngörüsü değişmedi. Bugün makroekonomik takvim sakin. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 74,4 ve 75,1 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 73,7 ve 73,1 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Nasdaq vadeli işlemleri, dün karışık bir seyir izlerken %0,18 yükseldi. Bu hamleler, Disney’in hayal kırıklığı yaratan abone sayıları ve PacWest Bancorp’un mevduatlardaki düşüş raporunun yatırımcı duyarlılığına ağırlık vermesiyle geldi. Bu arada Google-ana şirket Alphabet, şirketin geliştirici konferansında yapay zeka kullanımını genişleteceğini açıklamasının ardından %4,3 yükseldi. Veri cephesinde, üretici ve tüketici fiyatları Nisan ayında beklenenden daha fazla gevşedi ve haftalık işsizlik başvuruları beklenmedik bir şekilde Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi ve bu da Federal Rezerv’in politika sıkılaştırmasına yakında ara verebileceği ihtimalini artırıyor. Teknik olarak baktığımızda yükselişlerde 13448 ve 13720 seviyelerini direnç olarak, olası düşüşlerde ise 13285 ve 13120 seviyelerini destek olarak takip edebiliriz.
Alman GER30 endeksi, dün piysaki satışlardanın etkisiyle %0.3 düştü. ABD enflasyon oranının beklenenden daha hızlı yavaşlaması, ABD ile Euro Bölgesi arasında daha küçük bir faiz oranı farkı umutlarına yol açarak Euro’nun yükselmesine neden oldu. Bununla birlikte, Çin’deki enflasyon eksikliği, küresel büyümeye ilişkin endişeleri artırdı ve bazı yatırımcıları DXY gibi daha güvenli para birimleri aramaya sevk etti. Euro Bölgesi politika yapıcılarının yüksek enflasyon seviyeleri nedeniyle yaza kadar faiz oranlarını artırmaya devam etmesi beklenirken, ABD Merkez Bankası’nın sıkılaştırma döngüsüne ara vermesi bekleniyor. Teknik olarak incelediğimizde satıcılı hareketlerde 15870 ve 15743 desteklerini, alıcılı hareketlerde ise 15988 ve 16100 dirençlerini takip edeceğiz.