

Türk lirası zayıflamaya devam ederek USD karşısında 23,5 ile yeni bir rekor düşük seviyeye ulaştı ve aylık kaybını %13’e çıkardı ve 28 Mayıs’taki ikinci tur seçimlerden bu yana toplam değer kaybını yaklaşık %18’e çıkardı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, piyasa dostu politikalarıyla tanınan eski başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek’in yeni maliye bakanı olarak atanmasının ardından, First Republic Bank’ın eski CEO’su ve Goldman Sachs’ın Murahhas Azası Hafize Gaye Erkan’ı atadı. , Türkiye’nin merkez bankası başkanı olarak. Bu hamleler, yüksek enflasyona, düşük faiz oranlarına, düşen bir liraya ve negatif net döviz rezervlerine yol açan alışılmışın dışında ekonomi politikalarından bir değişimin güçlü bir işareti olarak görülüyordu. Bu arada, yıllık enflasyon oranı, esas olarak hükümetin yaptığı harcamalar sayesinde, art arda yedinci ayda Mayıs ayında %39,6’ya geriledi
Yatırımcılar gelecek hafta ECB para politikası toplantısını beklerken euro 1,07$ civarında işlem gördü ve 31 Mayıs’ta dokunduğu iki ayın en düşük seviyesi olan 1,0633$ yakınlarında kaldı. ECB’nin başka bir oran vermesi bekleniyor, ancak daha yüksek faiz oranlarının blok ekonomisine zarar vermeye başladığına dair işaretler ortaya çıkıyor. Avro bölgesi ekonomisi resmi olarak ılımlı bir durgunluk içinde çünkü revize edilmiş GSYİH rakamları, Avro Bölgesi’nin ilk çeyrekte öngörülen %0,1’lik büyüme yerine %0,1 oranında daraldığını gösterdi ve 4. Çeyrek rakamları da düz bir okumadan %0,1’lik bir daralmaya revize edildi. Aynı zamanda, hem tüketici hem de üretici enflasyonu beklenenden daha fazla yavaşladı. Ayrıca, Fed’in Temmuz ayına kadar bir faiz artırımı daha gerçekleştirmesi beklenirken, Avustralya Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası bir aranın ardından 25 baz puanlık faiz artırımıyla piyasaları şaşırttı.
Sterlin 1,24 doların altına düşerek 25 Mayıs’ta ulaşılan iki ayın en düşük seviyesi olan 1,2306 dolara yaklaştı. İngiltere Merkez Bankası’nın 22 Haziran’da faiz oranlarını %4,75’e yükseltmesi ve yıl sonunda %5,5 ile zirveye ulaşması bekleniyor. Bu arada, trader’lar geçen haftaki istihdam verilerinin ardından ABD’de yeni bir oran artışı bekliyorlar. Pazartesi günü faaliyet verileri, İngiliz hizmet firmalarının Mayıs ayında üç ay içinde en güçlü girdi maliyeti baskılarını ve buna eşlik eden fiyatlarda keskin bir artışı bildirdiklerini gösterdi. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın petrol üretimindeki önemli kesinti enflasyona ilişkin endişeleri artırdı. Bununla birlikte, en son TÜFE raporu, Birleşik Krallık yıllık enflasyon oranının Mart ayındaki %10,1’den Nisan ayında %8,7’ye düştüğünü ve geçen yazdan bu yana ilk kez çift haneli rakamların altına düştüğünü gösterdi.
Altın, Cuma günü ons başına 1.960$’ın üzerinde istikrar kazandı ve ABD’de haftalık işsizlik başvurularındaki artışın Federal Rezerv’in faiz artırımlarını önümüzdeki hafta durduracağına dair beklentileri güçlendirmesiyle doların zayıflamasıyla desteklenerek haftayı daha yüksek bitirme yolunda ilerliyor. Piyasalar şimdi Fed’in Temmuz’da sıkılaştırma döngüsüne devam etmeden önce gelecek haftaki politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası da önümüzdeki hafta para politikasına karar verecek. Bu arada, Uluslararası Para Fonu (IMF) büyük merkez bankalarını para politikasında “yoldan çıkmamaya” ve enflasyonu yakından izlemeye çağırırken, yatırımcılar ihtiyatlı olmaya devam ediyor. Avustralya Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası bu hafta beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını yükselterek diğer gelişmiş ekonomilerin aynı şeyi yapma ihtimalini artırdı
Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü varil başına 76 dolar civarında işlem gördü ve ekonomik korkular ve daha yüksek küresel arz beklentisinin Suudi Arabistan’ın Temmuz ayında bir başka üretim kesintisi duyurusuna ağır basmasıyla, üst üste ikinci haftada düşüş yolundaydı. Yatırımcılar, başlıca merkez bankalarının genel talebi olumsuz etkileyebilecek daha fazla faiz artırımı beklentisi ve en büyük ham petrol ithalatçısı Çin’de artan ekonomik belirsizlikler hakkında endişelenmeye devam etti. ABD ve İran’ın, İran’ın günde yaklaşık 1 milyon varil petrol ihracatına devam etmesine izin verecek geçici bir nükleer anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından Perşembe günü Brent fiyatları da %4,4’e kadar düştü. Ancak her iki ülke de raporu yalanlayarak petrol fiyatlarının Perşembe günkü kayıplarının çoğunu telafi etmesine neden oldu.
Nasdaq %0,1 yükseldi. Yatırımcılar, önemli ABD TÜFE raporu ve gelecek haftaki FOMC kararı öncesinde büyük bahisler yapmaktan kaçındı. Fed, başka bir faiz artırımı düşünmeden önce pusun dağılmasına izin vermek için Haziran toplantısına muhtemelen ara verecek. Kurumsal cephede, Tesla hisseleri %4 yükseldi ve General Motors, elektrikli araçlarını şarj etmek için Tesla teknolojisini kullanacağını açıklamasının ardından %1 değer kazandı. Öte yandan, Citigroup analistlerinin notunu düşürmesinin ardından Target hisseleri %3,3 değer kaybetti. DocuSign, CEO’sunun temkinli müşteri davranışı ve daha küçük anlaşma boyutları gördüklerini söylemesinin ardından iyimser küpeler arasında %2,5 düştü. Hafta boyunca şu ana kadar Dow %0,5, S&P 500 0 kazandı.
Avrupa hisse senedi piyasaları, yatırımcıların önümüzdeki hafta Fed ve ECB’den önemli para politikası kararlarını beklerken küresel ekonomik görünümü değerlendirmeye devam etmesiyle, Cuma günü Alman DAX %0,3 ve gösterge Stoxx 600 %0,2 düşüşle haftalık kayıp kaydetti. ECB’nin faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor ve piyasalar, Euro bölgesi ekonomisinin resesyona girdiğini gösteren verilerin ardından gelecekteki oran ayarlamalarına ilişkin göstergeleri yakından takip edecek. Sektörler genelinde kimyasallar, Croda International’ın kâr uyarısının ardından %2 düşerken, kamu hizmetleri yüksek kapattı.