

Gartley formasyonu sonrası doğru pozisyon almak isteyen yatırımcıların grafiği detaylı bir şekilde analiz etmeleri gerekiyor. Teknik analizlerde kullanılan bir harmonik formasyon olan Gartley formasyonu, diğer harmonik fonksiyonlarda olduğu gibi fiyatın dönmesi muhtemel olan bölgenin belirlenmesi ve o bölgeden işleme girilmesini amaçlamaktadır.
Alım satımda en çok kullanılan harmonik formasyonlardan biri olan Gartley formasyonu, tüm piyasa ve zaman ölçeklerine de uygulanabilir. H. M. Gartley tarafından geliştirilen bu model, takip eden dönemde Scott Carney tarafından üzerine eklemeler yapılarak geliştirilmiştir. İçinde spesifik Fibonacci ölçümleri bulunmaktadır.
Harmonik formasyon türlerinden biri olan Gartley formasyonunu anlamak için öncelikle harmonik formasyonların temelini öğrenmek fayda sağlayacaktır. Harmonik formasyon, iyi tanımlanmış ardışık Fibonacci düzeltmeleri ve Fibonacci uzatmaları kombinasyonlarına sahip, esnek yorumlama için daha az alan bırakan 5 noktalı dönüş yapılarıdır.
Fiyat hareketliliklerini belirli geometrik şekiller ile tekrar ettiği dönemi ifade etmek için kullanılır. Fibonacci oranları ve geometrik oranlar kullanılmaktadır. Yaygın olarak harmonik formasyonlar arasında şunlar kullanılmaktadır:
Her biri farklı teknik detay ve şekillere sahiptir. Bu detaylara göre işlem yapılması ve piyasalarda buna göre pozisyon belirlenmesi gerekebilir.
Gartley formasyonu hedefi temelde belirli Fibonacci oraları ve geometrik şekiller kullanarak belirli zirve ve dip noktalarının oluşumunu ifade eden yapılardır. Yatırımcıların piyasa reaksiyonlarının iniş ve çıkışlarını belirlemesine yardımcı olmayı amaçlayan Gartley formasyonu, bilinen en eski harmonik formasyonlardan biridir.
Belirli kurallar çerçevesinde çalışan Gartley formasyonunun oluşması için her fiyat salınımı belirli Fibonacci seviyelerine uyumlu şekilde varlık veya piyasa grafiğine yansımalıdır. Fibonacci aracının kullanılmasının şart olduğu bu formasyonda fiyat hareketi farklı kurallara göre değerlendirilir.
Gartley formasyonu kuralları farklı başlıklar altında incelenebilir. Temelde iki adet Gartley formasyonu bulunmaktadır. Bunlardan ilki Bullish Gartley, diğeri ise Bearish Gartley formasyonudur.
Gartley formasyonunun temel yapısı ve kuralları ise kısaca şöyledir:
Oldukça kapsamlı ve detaylı bir analiz yöntemi olan Gartley formasyonu, grafiğe göre değerlendirilmelidir. XA, AB, BC ve CD gibi grafik üzerinde belirlenen noktalar izlenmelidir.
Bullish Gartley formasyonu ile trendin yukarı yönlü döneceği beklenir. Adından da anlaşılacağı üzere söz konusu grafikte bir boğa yani yükseliş oluşmasını ifade eden bir Gartley formasyonu olarak tanımlanabilir. Long işlem alma imkanı sağlaması da bu formasyonun en temel özellikleri arasında yer almaktadır.
Bullish Gartley formasyonunun oluşum şeklinin grafik üzerinde doğru anlaşılması son derece önemlidir. Eğer doğru analiz edilmez ve düzgün araçlar kullanılmazsa tamamen yanlış bir yatırım stratejisi oluşturulabilir. Bu durumda kayıp riski bir hayli artacaktır. Gartley formasyonu her ne kadar güvenilir olsa da pratikte uygulaması hem uzmanlık hem de deneyim gerektirmektedir. İşleme giriş için hedef noktası olan D noktasının oluşmasının ardından bu modelde yükseliş beklenmektedir.
Bearish Gartley formasyonu ise bullish’in tam tersi olarak trendin aşağı doğru döneceğini işaret etmektedir. Shot işlem alma imkanı sağlamaktadır. Gartley formasyonu ile aynı kurallara sahip olan bearish Gartley formasyonu, grafik üzerinde farklı görünüm çizmektedir. Yine D noktası oluştuktan sonra fiyatın düşeceği beklentisi oluşur. İşleme girdikten sonra A noktasından D noktasına çekilecek olan Fibonacci ile hedef seviyeleri ve stop seviyesi belirlenebilir.
A noktasından D noktasına çekilecek olan Fibonacci’nin üzerinde ilk hedef ve ikinci hedef noktası ile stop noktaları işaretlenebilir. Doğrudan grafik üzerinde uygulanan yöntemler olması nedeniyle örnek grafikleri inceleyerek bu formasyon üzerinde pratik yapılması gerekecektir. Gartley formasyonu oldukça detaylı olduğu için doğru metotlar ve analiz araçları kullanılması gerekecektir.